Sınır Kapatma Töreni

0
1805
Amritsar
Sınır töreni - Amritsar

Hindistan – Pakistan Sınırı

Hindistan ile Pakistan’ın aralarında sürekli yarışan düşman kardeşlere benzediklerini bilirsiniz. Bu iki ülkenin arasındaki karayolu sınır kapılarından birisi Amritsar ile Lahore arasındaki (Attari – Wagah) kapısıdır. Bu sınırda her akşam üzeri Hindistan ve Pakistan askerleri Sınır Kapatma Töreni ile karşılıklı gelirler. Bu törenleri her iki ülkeden gelen binlerce kişi izler. 

amritsar.tribun
Hindistan tarafındaki tribünler. © Zafer Bozkaya

Törenler

Sınırın sıfır noktasında sınırın Hindistan ve Pakistan tarafında izleyiciler için ayrı ayrı tribünler kurulmuştur. Bu tribünler her gün ağzına kadar dolar. Törenler başlamadan önce her iki taraftaki insanlar, tıpkı futbol maçlarında olduğu gibi kendi devletlerini tezahüratlarıyla desteklemeye başlar.

Hindistan tarafı

Tören hazılıklarından 1 saat kadar önce tören izleyicilerinden sadece kadınlar sahneye davet edilir. Geçit töreninin yapılacağı asfalt yol kadınlarla dolar. Bu kutlamaya Hintli veya yabancı her kadın katılabilir. Bu danslar 20 dakika kadar devam eder.

Daha sonra gene kadınlardan, genellikle genç kızlardan ve hatta lise çağındaki kız çocuklarından iki sıra oluşturulur. Bu sıranın en önündeki hanıma Hindistan bayrağı verilir ve sınırı ayıran kapınan yakınına kadar bayrakla birlikte koşarak gider ve gelir. Böylece bayrak sanki Pakistana götürülecekmiş gibi bir atmosfer oluşur. İzleyiciler bu gösteriyi çılgınca alkışlar.

amritsar.bayrak
Bayrak ile koşan çocuklar © Zafer Bozkaya

Törenin başlayacağı saatte Pakistana karşı yapılmış olan yüksek tribünün üzerindeki balkında 1 mango tören askeri hazırlanır. Sert komutlarla ve düzgün iki sıra halinde balkondan inerek tören alanına gelirler. Burada tüfek as, tüfek çıkart gibi askeri eğitim hareketleri yaparlar.

Tören birliği en uzun boylu ve en gösterişli askerlerden oluşur. Giysileri son derece temiz, düzgün, ütülü ve süslüdür. Yaptıkları hareketler çılgınca alkışlanırken, her iki tarafın insanları kendi askerleriyle gurur duyar. Milli sloganların atılması sırasında duygulanarak ağlayanlar da görülür.

sinir.toren
Hindistan Tören birliği © Zafer Bozkaya

Pakistan tarafı

Törene hazırlık sırasında üzerinde Pakistan bayrağı renkleri ve ay yıldız giyimi olan yaşlı bir kişi Pencap ritmleri çalarak ortalıkta dolaşır. Tribünleri coşturmaya çalışır. Tek bacağı ile koltuk değneği desteği taşıyan genç bir kişi elinde büyükçe bir Pakistan bayrağı taşıyarak ordan oraya koşturup durur. Zaman zaman semazenler gibi kendi etrafında tek bacağı üzerinde dönerek herkesi kendine hayran bırakır.

sinir.tek .bacak
Tek bacağıyla gösteri yapan Pakistanlı © Zafer Bozkaya

Askeri tören saati geldiğinde. Yanyana ve umuz omuza duran 6 asker, ellerinde büyük boy bayrak ve flamaları ile uygun adım sınır kapısına doğru yürür, kapıdan hemen önce geri dönüp gider, bu hareketi birkaç kez tekrarlarlar. Halk bu gösteriyi çılgınca alkışlar.

Törenin ana bölümünde gene uzun boylu, siyah sakallı, sert davranışlı Pakistan tören birliği gelir. Sert ve disiplinli hareketlerle gösterilerini yapar. Pakistan askerleri tamamen siyah giyimlidir.

Sınır kapatma töreni
Pakistan tören birliği © Zafer Bozkaya

Bayrak Töreni

Törenin bir aşamasında sınır kapıları açılır. Her iki taraftan birer asker el sıkışarak dostluk bildirimi yapar. Ancak bu el sıkışma bile karşısındakine tepeden bakma ve horozlanma davranışlarıyla doludur.

Bayrak töreni ile iki tarafın bayrakları gönderden indirilir. Bayrak töreninde milli marşlar çalınmaz, sadece boru çalınarak duyuru yapılır.

Daha sonra, sınırın demir kapıları karşılıklı olarak sert şekilde kapatılır. Bu törenler her iki tarafın askerleri tarafından inanılmaz bir ciddiyetle yapılır.

Sınır kapatma töreni Zamanlaması

Törenlerin zamanlaması mevsime göre değişir. Bayrak töreninin başladığı an, gün batımı saatine denk getirilir.

Kış mevsiminde

Gün batımı Hindistan saatiyle akşam 17.00 – 1730 gibidir. Sınırın Hindistan tarafında kadınların dans etmelerinin başlaması bundan iki saat kadar öncedir. Yani saat 15.00 gibidir. Amritsardan sınır töreni için yola çıkışınız bu saatten en az 2 saat önce olmalıdır. Çünkü sınır bölgesine gitmeniz en az 1 saat sürer. Sınır kapısına girişteki üst araması ve kimli kontrolleri de en az yarım saat sürer. 

Yaz mevsiminde

Mart ayından itibaren gün batımı saati akşam 18.00 – 18.30 gibi olmaya başlar. Bu durumda kadınların dans etmesi olayı 16.00 gibi başlayacaktır. Zamanlamanızı buna göre ayarlayın.

Ulaşım

Sınır törenlerine gitmek için en iyi başlangıç noktası Altın Tapınak’ın otel bölümünün kapısındaki taksi duraklarıdır. Dolmuş sistemi ile çalışan araçlar için önceden bilet almak gerekir. Hareket saati 14.00 civarı olacaktır. Pakistan sınırına gidiş bir saat kadar sürer. Törenden sonra aynı araçla tekrar Altın Tapınak’a dönülür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz