Haridwar şehrinin kalbi olan bu Ghat, akşamları Aarti töreni saatlerinde çok kalabalık olur. Hindu inanışına göre tanrı Vishnu, cennetten getirdiği ve elinde taşıdığı hayat suyunu Haridvar’a düşürmüştür. Bu nedenle buranın suyu kutsaldır. Vishnu’nun ayak izi de Har-ki-Pauri’dedir.
Har-ki Pauri’de sadece bir kenara oturup gelip geçeni seyretseniz, inanılmaz görüntülerle karşılaşacağınız muhakkaktır. Birçok Yogi, Sadhu, ermiş, ashram öğrencisi, köylü, her yaştan insan buradadır. Kimi kutsal banyosunu alır, kimi dilenir, kimi ilahi söyler.

Bhimgoda Köprüsü
Bu Köprü Haridwar kentinin kalbinin attığı yerdir. Masajcılar, yemek dağıtıcıları, Aarti törenleri, Ganj nehrinde yıkananlar, berberler, Puja töreni yapanlar ve bunun gibi pek çok şeyler bu köprüde yaşanır.
Yemek Dağıtanlar
Har-ki pauri çevresinde çok sayıda dilenci bulunur. Bu dilencilere hayrat olarak yemek dağıtanları görebilirsiniz. Çevredeki lokantalarda bu iş için hazırlanmış basit yemekler kazanlarda kaynatılmış ve hazır beklemektedir. Bu yemekler Dhal, sebze türlüsü ve pilavdır. Hayrat sahibi, plastik kovalarla satın aldığı yemekleri dilencilere sırayla dağıtır. Çoğu dilencinin metal yemek kapları zaten hazırdır. Yemek tası olmayanlara kurutulmuş muz yaprağından tabaklarla servis yapılır. Dilerseniz siz de 100 – 200 rupi gibi küçük rakamlar ödeyerek dilencilere dağıtmak üzere yemek satın alabilirsiniz.
Bazı restoranlar yemek dağıtmayı kendisi yapmak istemeyenlere kendileri de yemek dağıtımını üstleniyor. Verilecek yemeğin miktarı veya kalitesine göre kişi başı 15 – 20 Rupi gibi bir rakama yemek dağıttırmak isterseniz örneğin 100 Rupiyi restorancıya ödüyorsunuz. O da restoranın önünde zaten sıra olmuş bir şekilde bekleyenlerden verdiğiniz paranın yeteceği kadar kişiye yemek dağıtımı yapıyor. Bu sırada siz de istediğiniz kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz. Dağıtılan yemeklerin kabındaki pilava iliştirilmiş kişi başı 1 Rupilik demir paraları da göreceksiniz. Bu para da yemek yiyenlere verilen, bizde “Diş Kirası” denilen bir tür bahşiştir.

Masajcılar
Uzak yerlerden, trenlerin en alt sınıfında büyük sıkıntılarla, veya köy otobüsleriyle gece – gündüz yol yaparak gelmiş olan yoksul köylülerin yorgun bedenlerini masaj yaparak dinlendirmek için Ganj kıyısında kurulmuş platformlarda masajcılar da hazır bekliyor.
Berberler
Haridwar’a ilk kez gelip hacı olanlar için en önemli ritüellerden biri saçlarını ustura ile kazıtmaktır. Ayrıca ailesinde ölüm olayı yaşanmış olan kişiler de ölü yakıldıktan sonra ölünün küllerinden bir kısmını Haridwara getirip burada Ganj nehrine atarlar. Bu kişilerin de bu ritüeli yapmak için saçlarını kazıtmaları gerekir. Dolayısıyla sokaklarda ayaküstü saç kesen berberler her zaman yoğun bir tempoyla çalışırlar ve iyi kazanç sağlarlar.

Har-ki Pauri’deki Kayıt Defterleri
Köprünün altında bir köşede, kalın defterleri karıştırıp duran kâtipleri ve onların önünde bekleşen köylüleri göreceksiniz. Bu kâtipler, yüzlerce yıldır ziyaretçilerin kayıtlarını tutan bir kastın üyeleridir. Haridwar’a gelen her Hindu, bu kayıtlardan babasının, dedesinin veya daha eski akrabalarının buraya gelmiş olup olmadığını bulup bu soyağacına kendisini de kaydettirmek zorundadır. Böyle yapmazsa ziyareti geçersiz sayılır. Gezinizde siz de kendinizi belirli bir ücret karşılığında bu defterlere kaydettirebilirsiniz.

Puja töreni
Bir Hindunun tüm yaşamı süresince Hindistan’ın 4 önemli yerinde en az 1 kez Puja yapması gerekir. Bu yerler: Haridwar, Varanasi, Pushkar ve Nasik’tir. Bu nedenle pek çok Hindu hayatı boyunca en az 1 kez Haridwar’a gelir ve Ganj nehri kıyısındaki Har-ki Pauri Ghatında Puja törenini yapar.
Puja töreni için Pujari isimli rahiplerden birisi ile anlaşma yapmak gerekir. Bir Hindu günlük ibadetini kendi evinde yaparken bazı kısa mantraları kendi kendine okuyarak görevini yapabilir ama Ganj kıyısında Puja töreni için gerekli Sanskrit dilindeki uzun mantraları bilmesi imkansızdır. Bu nedenle Pujari’lerden yardım istenir. Pujari, yapılacak törenle ilgili malzemeleri çevredeki dükkanlardan temin eder. Bu malzemeler şöyle: Tütsülük, Ganj suyu almak için küçük bir kap, küçük çıngırak, kandil, kandil fitili, kandil yağı, bileğe bağlamak için Puja ipi, birkaç çubuk tütsü, Ganja sunmak için taze çiçeklerden yapılmış bir çelenk, tanrılardan birisinin resmi.
Pujaları tek tek değil grup halinde yaptırmak isteyenler Har ki Pauri yakınlarındaki Kusha Ghat‘a giderler. Burada grup halinde ziyarete ve hacı olmaya gelen Hindulara toplu Puja yaptırılıyor. Bu şekilde Pujariye ödenen ücret de az oluyor.
