Pandya İmparatorluğu dünyanın en uzun süre hüküm süren imparatorluğu olarak kayıtlara geçmiştir. Bu imparatorluk, yaklaşık 2 bin yıl sürmüştü. İmparatorluğun kuruluş yılı MÖ 4. yüzyıl olarak kabul edilir. Chera ve Pandyaların gerçek torunları bu kadar uzun bir süre geçtikten sonra bile yaşadıkları çevreyi korumaktadır.
Pandya İmparatorluğu
Pandyalar bütün Güney Hindistan’ı yönettiler, ancak bu hükümdarlık Maravarman Kulasekhara Pandyan’ın 1308’deki ölümüyle sona erdi. Maravarman’ın iki oğlu tahtı ele geçirmek için birbirleriyle savaşa girişti. Bu savaş yıllarca sürdü ve sonunda bir iç savaşa dönüştü. Bir adı “Ay Hanedanlığı” olan devletin imparatorları Madurai şehrini başkent olarak kabul etmişti.

Bu arada, Kuzey Hindistan’dan Alauddin Khilji ve Malik Kafur önderliğindeki Delhi Sultanlığı güçleri, 1310 yılında Pandya imparatorluğuna saldırdı. Bu olay imparatorluğun kaderini belirledi en sonunda 2 bin yıl boyunca ellerinde tutmayı başardıkları geniş toprakların kontrolünü tamamen kaybettiler.

İmparatorluk yok olduktan sonra Pandya kraliyet ailesinin bir kolu güneye, bugünkü Kerala’daki Pandalam kasabasına kaçtı ve burada küçük bir yönetim kurdu. Bu ailenin soyu günümüzde bile halen Pandalam kraliyet ailesi olarak bilinmektedir. Ancak aileden bazı kişiler, atalarının Chola-Pandya savaşlarının doruk noktasında olduğu bir dönemde bu bölgeye geldiklerini söylemektedir.
Pandalam kraliyet ailesi, Chera İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra Chera prensesleri, sonraki hükümdarlar ve Nair feodal lordlarıyla evlenerek karıştılar ve sonunda Nair topluluğunun Samantha Kshatriya klanına entegre oldular.
Shrii Ayappa
Kraliyet ailesi ayrıca Shiva ve Vishnu’nun oğlu olarak doğmuş olan Shrii Ayyappa veya Dharmasastha efsaneleriyle de ilişkilidir. Bu efsanelere göre Shrii Ayyappa çocuksuz bir Pandalam kralı tarafından evlat edinilmiş, taç giymiş ve prens ilan edilmiştir. Shrii Ayappa, daha sonra krallığını terk edip münzevi bir yaşamı tercih etmiş ve ünlü Sabarimala tapınağıyla ilişkilendirilen bir tanrı olmuştur.

Günümüz kraliyet ailesi halen Sabarimala Tapınağının tek otoritesi durumundadır. Tapınak rahipleri ve adanmışlar tarafından kendilerine büyük saygı gösterilmektedir. Çünkü onlar, Shrii Ayyappa’nın akrabaları durumundadır. Bu sayede da tapınak vakfının doğal üyeleri sayılırlar.

Cheralar
Cheralar, erken ortaçağ Güney Hindistan’ında hüküm sürmüş olan bir başka büyük güçtü. Günümüzün Kerala eyaletinin büyük bir bölümünü ve Tamil Nadu’nun bazı batı bölgelerini yönetmişlerdi.

Cheralar hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bilinenler çoğunlukla Sangam dönemi edebiyatından gelmektedir. Bu kaynaklarda, Cheraların MÖ. 200’lerde bir imparatorluk kurduğu ve bir Chera imparatorunun Himalayalar’a bir sefer düzenlediği yazılıdır. İmparator bu yolda ilerlerken zamanın Magadha kralı ile dostluk kurmuştur. Chera hükümdarı Himalaya Dağlarının karlı zirvelerinde bulduğu bir taş objeyi yanında getirmiştir. Bu obje, zaman içinde kutsal bir emanet seviyesine çıkartılmış ve tapınağa tanrı Kannagi’ye adanmış bir obje olarak yerleştirilmiştir. Bu tapınak günümüzde ünlü Kodungallur tapınağı olarak bilinir.

Chera imparatorluğu Pandyalar, Cholalar ve Kadambalar gibi komşu krallıklarla da zaman zaman çatışmalar yaşadılar. MS. 9. yüzyıl civarında, hanedan ikiye bölündü: Kongu Cheralar ve Cheraman Perumalleri.
Kongu Cheralar
Günümüz Batı Tamil Nadu bölgesindeki Chera topraklarını yönetti. Başlangıçta, bir imparatorluk haline gelen komşu Cholalar ile aşk-nefret ilişkisi içindeydiler, ancak bu ilişki en sonunda tam bir nefrete dönüştü. Sonunda hanedan, Pandya imparatorluğuna bağlandı.
Cheraman Perumalleri
Chera topraklarının geri kalanını yönetti ve ancak o dönemde bölge gerçekten birleşti. 1956’da bölge tek bir eyalet haline geldi. Onların yönetimi sırasında bölge, Tamil kültürü ve Tamil dilinin baskın etkisinden uzaklaştı. Batı Tamil lehçesi ile bazı Sanskrit kelimelerle karıştırdı, başka birkaç dilin ögelerini de ekleyerek Malayalam dilini yarattı. Bu dil, tebaanın standart dili haline geldi. Günümüzde Kerala eyaletinde Malayalam dili konuşulur.
Hanedanın nasıl çöktüğü veya ortadan kaybolduğu belirsizdir, ancak Mappila Müslüman efsanelerine göre, son Cheraman Perumal ayın ikiye bölündüğünü gördü, ve bu durumdan o kadar şaşkına döndü ki, danışmanlarına ve astrologlarına bu konuyu sordu. Onlar da bu olayın gerçekten gerçekleştiğini, bunun bir rüya veya bir tür halüsinasyon olmadığını doğruladılar. Ancak kimse bunun nasıl ve neden olduğunu anlamadı. Birkaç gün sonra, bazı Arap tüccarlar, Arabistan’da meydana gelen bir olayı anlattılar. Bu olayda, İbrahim’in tanrısı Allah’ın peygamberi olduğunu iddia eden bir adam, ayı ikiye bölmüştü. Bunu duyduktan sonra Perumal, krallığını çocukları, diğer akrabaları ve valileri arasında paylaştırdı ve bu adamla tanışmak için Arabistan’a gitti. Adamın adı Muhammed’di ve Perumal ona bazı hediyeler verdi. Muhammed ise karşılığında ona yeni dini olan İslam’ı kabul ettirdi. Perumal, hayatının geri kalanını Arabistan’da geçirdi.

Perumal, ölmeden önce, Hz. Muhammed’in sahabesi Malik Dinar’ı eski imparatorluğuna gönderip, halkı arasında Allah’ın sözünü yayması için izin verdiğini gösteren bir kraliyet fermanı imzaladı. Dinar, Chera İmparatorluğu’nun başkenti Kodungallur’a indi ve burada Cheraman Camii ve birçok başka cami inşa etti. Bu nedenle Dinar, Hindistan’a gelen ilk Müslüman, son Cheraman Perumal ise ilk Hintli Müslüman olarak kabul edilir.
Ancak bu hikayenin doğruluğu kuşkuludur. Chera İmparatorluğu’nun sonunun bu şekilde geldiğine hala inanılıyor, ancak bu hikayeye bölgede önde gelen kraliyet ailelerinin kökenlerinin hikayesi olarak inanılıyor. Bu aileler zaman içinde Nair topluluğunun Samantha Kshatriya klanına entegre oldular.
Son Perumal
Son Perumal, krallığını çocukları ve valileri arasında paylaştırdı. Bu valilerden birisinin kuzey Kerala’daki Eradi kraliyet ailesinin atası olduğuna inanılıyor. Bu ailenin hükümdarları “Zamorin” unvanını taşıyor ve Calicut şehrini başkent olarak kullanıyorlardı. Onların Cheralar ile kan bağı olup olmadığı konusu belirsizdir ancak Cheraların prensleri veya prensesleriyle evlilik yapmış olabilir.

Chera ve Pandya günümüzdeki durum
Günümüzde yaşamakta olan Zamorin’in ailesi kuzey Kerala’daki 45 büyük tapınağın emanetçisi olarak görev yapmaktadır.

Cochin ve Orta Kerala’nın diğer bölgelerini yöneten Cochin kraliyet ailesi, binlerce üyesiyle dünyanın en büyük kraliyet ailelerinden biri olarak kabul edilir. Ailenin ilk Maharaja’sı, Perumal’ın yeğeni olan Veera Kerala Varma’dır.

H.H Sree Padmanabhadasa Moolam Thirunal Rama Varma, 2013 yılında taç giyme töreninden bu yana Travancore’un şu anki Maharaja’sıdır.


