Sabarimala Tapınağı

0
1428
Kerala
Ayappa Tapınağı

Sri Ayappa inancı

Kerala’da çok önemli bir yerel inanış vardır. Shiva ile Vishnu’nun birleşmesinden ortaya çıkan Shri Ayappa, bu bölgede çok tanınmış bir tanrıdır.

Tapınak

Shri Ayappa’ya adanmış olan ünlü Sabarimala Tapınağı, halen Kerala’nın vahşi ormanlarının içinde ve ulaşılması güç bir yerde bulunuyor. Tapınağa gitmeden önce Erumeli denilen yerde bulunan küçük bir camiyi ziyaret etmek buradaki ritüelin bir parçası olmuş. İnanışa göre Ayappa, buradaki ermiş Ekber’e büyük saygı duyarmış ve o dönemden beri bu camiden izin/icazet almaya başlanmış.

Her yıl Aralık ve Ocak aylarında yapılan festivallere gelen hacılar Sabarimala tapınağına iki ayrı yoldan ulaşabiliyorlar. Bunlardan biri tapınağın yüksek bir yerinden geçen karayolundan yüzlerce merdiven inmek ve öteki ise orman içinden, gene yüzlerce basamağı çıkarak ulaşmak. Festival zamanlarında tapınağa ancak 2 günde erişilebildiğini de belirtelim. Burada amaç, bu hac ziyaretini gerçek anlamda fedakarlık koşullarında gerçekleştirmek. Her ziyaretçi, kendi suyunu ve yiyeceğini yanında taşımak zorunda.

Sabarimala tapınağına kadınlar giremiyor, sadece buluğ çağına ermemiş kız çocuklarına ve yaşlı olmak şartıyla kadınlara izin var. Bunun dışında her yaştan erkek, üstleri çıplak, siyah etekleriyle tapınağı dolduruyor.

Törenler

Bu törenlerin çekiciliği giderek artmakta. Her yıl, sadece Kerala’dan değil, çevredeki Tamil Nadu ve Karnataka eyaletlerinden otobüsler, taksiler ve minibüsler dolusu insan ziyarete geliyor. Ziyaretçiler, otomobillerinin önüne Sri Ayappa resimleri takıyorlar.

Hacılar burada alkol ve seksten uzak, tamamen vejetaryen beslenerek 41 gün kalıyor. Tapınağa ulaşmak ve ayrılmak için de en az 4 gün geçiyor. Tapınağın kapısındaki kuyruk, zaman zaman 5 kilometreyi buluyor. Bu kuyruğu aşıp ana binaya gelen hacılar gerekli ritüelleri yerine getirdikten sonra ünlü 18 altın basamaklı salondaki Ayappa heykelinin karşısına geliyor ve ibadetlerini yapıyor.

Hac zamanı buraya gelen insan sayısı bir milyonu geçiyor.

Sabarimala Son Durum

Tapınağa kadınların alınmaması uygulamasını kadın hakları açısından yanlış bulan bir kadın hareketi 2018 yılında ülke çapında bir protesto ve direniş başlattı. Anayasa mahkemesine de tapınağa giriş izni için dava açtı. 2019 yılı başında sonuçlanan dava ile kadınlar tapınağa girme hakkını elde etti. Tapınağa ilk kez iki kadın -polis koruması altında- giriş yaptı ve puja denilen ibadetini gerçekleştirdi. Hemen arkasından tapınak 1 günlüğüne ibadete kapatılarak ‘temizlik’ ritüelleri gerçekleştirildi. Tapınağa kadınların gruplar halinde gelip gelemeyeceği, gelirlerse ne olacağı henüz bilinmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
İsminizi yazın