Fetih Prakash

0
1754
Udaipur
Udaipurda saray

Fetih Prakash Sarayı 

Sarayın ayrı bir bölümünde yer alır ve burası için ayrıca bir giriş bileti almalısınız. Biletler Fetih Prakash sarayında değil, City Palace giriş kapısında satılıyor. Burası da giriş kapısına baya uzak kalıyor. Aynı yolu geriye yürümemek için City Palace girişindeyken gezi planınızı kesinleştirin. Fetih Prakash giriş biletinizi giriş kapısındayken temin edin. Bu bilet ile saraydaki iki ayrı bölüm olan Kristal Galerisi ve Durbar Salonu gezebilirsiniz.

Fetih Prakash Sarayı’ndaki Lake Palace View süiti 1885’ten 1935’e kadar Mewar bölgesini yöneten Maharana Fateh Singh tarafından inşa edilmiştir. 20. yüzyılın başından itibaren Fetih Prakash Sarayı, gösterişli kraliyet faaliyetlerine, devlet ziyafetlerine ve düğün partilerine sahne oldu. Bütün bunlar ülkenin en göz alıcı salonlarından biri olan Durbar Hall Sabhagaar’da yapıldı.

Udaipur, eşsiz tarihi ve kültürü ile ünlüdür. Kaleler ve saraylar, kraliyet ailesinin görkemli ve lüks yaşam tarzı buradadır. Fetih Prakash Sarayı, kusursuz bir şekilde tasarlanmış, lüks bir deneyim yaşatacak ve egzotik ihtişamı sergileyen mükemmel bir yerdir. Fetih Prakash Sarayı’nda yapacağınız bir tur, sizin için bir zevk turu olacaktır.

Durbar Salonu

1909 yılında İngiliz Valisi Lord Minto tarafından yaptırılmıştır. Burası saray faaliyetleri, akşam yemeği ziyafetleri, dini toplantılar ve kraliyet törenleri için kullanılıyordu. Salonun gösterişli ve bezemeli dekorasyonunu büyük boyuttaki avizeler tamamlıyor. Duvarlardaki Udaipur Maharana’larına ait yağlı boya tablolar, bu hanedanın dünyanın en eski hanedanlarından birisi olduğunu ve geçmişinin 76 kuşak geriye gittiğini gösteriyor.

Fetih Prakash Sarayı’nı süsleyen Durbar Salonu (Sabhagaar), tarihi bir öneme sahiptir. 1909’da Hindistan Valisi Lord Minto, bu salonun temel taşını attı ve onun onuruna salonun adı Minto Salonu olarak verildi. Bugün gösterişli iç mekanları – devasa avizeler ve özel ışıklandırma, Mewar Maharanalarının portreleri, kraliyet eserleri ve Mewar hanedanının efsanevi cephaneliği ile – sizi Maharanaların Durbar Salonu Sabhagaar’da yaşadığı geçmiş zamanlara götürüyor.

Saraydaki büyük alan dokunulmadan bırakıldı. Zevkli bir şekilde süslenmiş kristal avizelerin ışığında parlıyor. Merkez parçası, 1 ton ağırlığındaki zarif bir avizedir. İki yanında 800 kg ağırlığındaki iki küçük avize daha bulunurken, her biri 200 kg ağırlığında dört küçük avize daha salonun dört köşesinde parlıyor. Duvarlar, Mewar hanedanlığının eski silahları ve yaldızlı çerçevelerinden kibirli bir şekilde aşağıya bakan eski dönemlerin Maharanalarının yağlı boya portreleriyle süslenmiştir. Durbar Salonu’nun ötesine uzanan galeriler, Pichola Gölü’nün manzaralarını sunar. Salonun üzerindeki kemerli galeri, bir zamanlar aşağıdan içerisi görünmeyen kraliyet işlevlerini izleyebilen saray hanımları için bir izleme galerisi olarak hizmet ediyordu.

Kristal Galerisi

Sarayın Durbar Hall’ı üstten gören bir konumunda yer alan balkonlarında sarayın kristal eşyaları sergileniyor. Burayı sadece basit bir sergi sanmayın, görmeye değer bir yer.

Fetih Prakash
Kristal Galerisi © Zafer Bozkaya

Anlatılan hikayeye göre Maharana Sajjan Singh ismindeki eski sultanlardan birisi (saltanat dönemi: 1874-1884) bu kristalleri 1877 yılında Birmingham merkezli F&C Osler şirketinden kristal koleksiyonu sipariş etmişti. Koleksiyon, şaşırtıcı sayıda sanatsal obje, yemek takımları, parfüm şişeleri, sürahiler, bardaklar, bulaşık kapları ve hatta mobilyalar içeriyordu. Kristal Galeri aynı zamanda dünyadaki tek kristal yatağa da ev sahipliği yapıyor! Koleksiyon, Mewar Sarayı için özelleştirildi; Kristaller üzerine incelikle işlenmiş Mewar Arması, bulunmaktadır.

Ancak kristaller buraya ulaşmadan Maharana vefat etmiş, daha sonra depolara kaldırılan sandıklarla 100 sene boyunca kimse ilgilenmemiş. Sonraları bulunan sandıklardan çıkarılan malzemeler arasında kristal kanepeler, taht benzeri kristal sandalyeler, çeşitli yemek gereçleri, tabak, çanak, tuzluk, biberlik, kaşık ve çatallar, ve hatta kristal bir yatak bile var. Maharana’ların vereceği davetlerde kullanması için getirtilmiş olan yüzlerce kristal şarap bardağı da gözleri kamaştırıyor.

Kristal Galleri’sindeki Sesli Rehberlik Hizmeti, Mewar Sarayı’nın şu anki koruyucusu, Udaipur’lu Shriji Arvind Singh Mewar’ın Galeri’yi nasıl ortaya getirdiği konusuna ilişkin tarihi gerçekleri ve çeşitli anıları sesli bir şekilde anlatıyor. Bu anlatımda yer alan bilgilerde yarım yüzyılı aşkın bir süredir sandıklarda duran kristal kolleksiyonunun nasıl bulunduğu ve hizmete açıldığı da var.

Fetih Prakash Sarayı’nın Konumu

Fetih Prakash Sarayı, Şehir Sarayı (City Palace) Kompleksi’nin kuzey ucunda yer almaktadır. Pichola Gölü’nün ortasında yer alan Udaipur’un ünlü binası Lake Palace Hotel’in tam karşısında yer almaktadır. Bu nedenle, bu otel eşsiz bir manzaraya sahiptir. Bundan yararlanmak ve en doğal manzarayı elde etmek için otelde güzel bir şekilde konumlandırılmış Sunset Terrace Bar ve restorana gitmeyi unutmayın.

Fetih Prakash ile aynı ismi taşıyan Fetih Prakash oteli ayrıca, Shimbu Niwas Sarayı (Mewar Kraliyet ailesi tarafından kullanılır) ve Şehir Sarayı Müzesi arasında merkezi bir konumda yer almaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
İsminizi yazın