Sih Müzesi

0
2119
altın tapınak
Altın Tapınağa ilk tuğla koyuluyor

Altın Tapınakta ana giriş kapısının sağ tarafındaki dar merdivenlerden çıkarak Sih müzesine ulaşırsınız. Giriş ücretsiz.

Sih toplumunun kendi tarihlerini yansıtan bu müzeyi yapmış olmaları gerçekten de güzel olmuş. Bizde çok fazla bilinmeyen Sih kültürü ve Sih tarihi konusunda pek çok görsel ile bilgilendirme amaçlanmış.

Salona ilk girdiğinizde her tarafın yağlı boya tablolarla donanmış olduğunu farkedeceksiniz. Bu tablolar usta ellerden çıkma, renk tonlamaları çok iyi kullanılmış ve tablolardaki kişiler sanki canlı ve size bakıyor gibi yapılmış. Sih toplumu böyle bir müzeyi ortaya çıkarabilmek için masraftan hiç kaçınmamış. 

Müzenin bir bölümü doğal olarak Sih gurusu Guru Nanak ve ona ait tasvirlerin bulunduğu tablolara ayrılmış.

Sih Müzesi Tabloları

Müzenin ilk bölümünde Sih tarihine mal olmuş kahraman kişiliklerin yağlıboya tabloları var. Bunlar arasında bulunan Guru Nanak’ın ve öteki Sih Gurularının tabloları gerçekten güzel.

İkinci bölümde Sih tarihine ait çeşitli tablolar ve tarihi eşyalar bulunuyor. Bu eşyalar arasında Altın Tapınak ilk yapıldığı zaman dikilmiş olan ve “Nişan” diye adlandırılan gümüş direk de var. “Nişan” isimli bu direk bütün Sih tapınaklarına dikilir, ve anlamı Sihlerin bağımsızlığıdır.

Amristar’daki Altın Tapınağı yaptıran kişi Sih Gurularından Dördüncü Gara Arjan Dev’dir. Altın Tapınağın yapımında ilk tuğlayı koyma şerefini ise ortaasya köken bir Sufi olan Mian Mir’e vermiştir. Bir dinin en kutsal yerini yapma işinde ilk hareket başlatmayı başka bir din üyesine vermesi gerçekten de ilginç bir konudur. Mian Mir’in ilk tuğlayı koyduğunu gösteren tablo yazımızın başlık tablosu olarak yukarıdadır.

Guru Nanak’ın gezileri

Guru Nanak’ın yaşamında gezdiği yerleri gösteren harita da ilginç. Bu haritaya bakılırsa Sih dini kurucusu Mekke’ye kadar gitmiş. Karachi limanından bir tekneye binerek Yemen’e gitmiş ve buradan karayolu ile Mekke ve Medineye geçmiş. 

Siz Müzesi Guru Travel
Guru Nanak’ın seferleri © Wikimedia Commons

Guru Nanak’ın Kabe’de İslam dini üyeleri ile çeşitli dini konularda görüştüğü kesin. Hatta, anlatılan bir hikayeye göre Guru Nanak Mekke’de otururken ayağını Kabe yönünde uzatmasını uygun görmeyen müslümanlar kendisini uyarmışlar. Guru Nanak ayağının yerini değiştirmek yerine eliyle bir hareket yaparak Kabe’nin yerini değiştirmiş, ve “şimdi oldu mu? Artık Kabe’ye karşı saygısızlık yapmıyorum” demiş.

Siz Müzesi Guru Nanak
Guru Nanak Mekke sokaklarında.

Guru Nanak daha sonra karayolundan Hindistana dönmüş. Dönüş rotasında Kudüs, Şam, Halep, Musul, İsfehan, Tahran, Meşhed, Buhara, Semerkant, Mezar-ı Şerif, Afganistan, Peşaver ve Lahore var.

Guru Nanak’ın ikinci bir gezisi daha var. Bu gezide Güney Hindista’a gitmiş. Bu gezinin gidiş rotasında Doğu Hindistan rotasını izlemiş Madras, Visakhapatnam, Madurai, Kanyakumari üzerinden Seylan adasına geçmiş, dönüş yolunda ise batı Hindistan rotasında Kochi, Trissur, Mysore, Aurangabad, Mumbai, Ahmedabad, Nasik yolunu izlemiştir. 

Guru Nanak’ın üçüncü gezisi ise Nepal ve Tibet bölgelerine yapılmış. 

Fotoğraflar

Müzenin çıkış kapısına doğru gittiğinde ise üçüncü bölüme geliyorsunuz. Burada yağlı boya tablolardan çok fotoğraflar yer almış durumda. Bu fotoğraflarda yakın zamanlarda Sih toplumu için canını vermiş olan çeşitli Sih gençleri bulunuyor.

1984 yılında yaşanmış olan kanlı tapınak baskınında ölen şehitlerin ölü haldeki fotoğrafları da yer almış. Bildiğiniz gibi ayrılıkçı Sih hareketi üyeleri Pencap eyaletinde büyük bir mücadeleye girişerek bu bölgede bağımsız bir devlet kurma çabasına giriştiler. Bir çok kanlı olaydan sonra Altın Tapınak içine girerek sığındılar. Hindistan ordusu Altın Tapınağa karşı bir operasyon düzenleyerek tapınakta sığınan ayrılıkçıların hepsini öldürdü. Bu olayda öldürülen kişilerin fotoğrafları da Sih Müzesinde yer almış durumda.

Sih toplumunun ana merkezi sayılan ve Sih meclisinin toplanma yeri olan “Akal Taht” binasının top ateşi ile kısmen yıkılmış durumunu gösteren fotoğraf da burada. Ekteki fotoğraf Sih müzesinde çekildi. Soldaki kişi ayrılıkçı Sih hareketinin lideri Jarnail Singh Bhindranwale ve sağdaki tablo ise Akal Taht binasının kısmen yıkılmış halini gösteriyor.

Sih Müzesi
Akal Taht © Zafer Bozkaya

Buna karşılık Sih kökenli olup Hindistan ordusunda yüksek rütbelere yükselmiş olan Generallerin de fotoğrafları burada sergileniyor. Hatta Pencaptaki fabrikalarda üretilmiş olan roket ve mermiler de sergilenmiş durumda.

Sihlerin savaşçı ve kahraman bir millet oldukları ve tarih boyunca savaştan asla kaçınmadıkları kesin. Bu özelliklerini böyle bir müzede öne çıkartmaları dikkati çekiyor.