Laxman Jhoola Köprüsü
Ganj üzerindeki ikinci asma köprü olan Laksman Jhula, 1929’da yapılmış. Bu köprüye gitmek için Ram Jhoola Köprüsünden karşıya geçmeli, rikşa durağına kadar yürümelisiniz. Buradan geçen rikşalarla köprüye kişi başı 40 Rupiye gidebilirsiniz.
Ganga tapınağı
Laksman Jhoola köprüsünün bulunduğu yere doğru inerken sağınızda büyük bir tapınak göreceksiniz. Burası Ganga (Ganj) Tapınağıdır. Tapınak, 16 katlıdır. Giriş katı en üsttedir. Öteki katlar, kod farkından faydalanarak Ganj kıyısına inecek şekilde yapılmıştır. Tapınağın tamamını görmenize gerek yok; ama, giriş katındaki büyük çanları çalarak geldiğinizi Tanrılara haber vermeyi unutmayın (!).
Bu tapınağın her katında değişik tanrı figürleri var; ama bunlar arasında bizce en ilginç olanı gene giriş katındakidir. Girişin sol tarafına ilerlerseniz beyaz mermerden yapılmış bir Shiva Lingam heykeli göreceksiniz. Hindistan’ın her yerinde siyah renkli olanını bolca görmüştünüz. Lingam’ın bu resimdeki şekilde ifade edilmesi çok ilginç, ne dersiniz? Haksız mıyız?
Laxman Jhoola cafeler
Köprünün ayağına geldiğinizde biraz yorulmuş olabilirsiniz. Geniş bir açıyla Ganj Nehri’ni, karşı kıyıdaki tapınakları ve ormanı bütünüyle gören Devraj Coffee Corner’da biraz dinlenin. Burası turistlerin mutlaka uğradıkları bir buluşma ve sohbet noktasıdır. Rafting turları, Yoga kursları, müzik konserleri ve birçok başka faaliyet hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. Cafenin hemen yanında bir de kitabevi bulunuyor. Bu cafede uzun süre de otursanız hiç sıkılmazsınız. Köprünün muhteşem görüntüsü ayağınızın altında, rengarenk giysileriyle Hindu hacılar gidip geliyor, köprünün demirlerinde maymunlar cambazlık yapıyor, gelen geçenin elinden yiyecek kapmaya çalışıyorlar. Nehirden arasıra geçen Rafting botları da ayrıca heyecan veriyor.
Köprüyü geçerken karşınızdaki 13 katlı bir bina şeklinde inşa edilmiş Swarga Niwas’ı görmemeniz imkansız. Her katında bulunan birçok tanrı ve tanrıçanın heykellerini ziyaret ederek binanın çevresinde döne döne en yukarıya kadar çıkılır. En üst kattan görünen manzara, tek kelimeyle harika!
Ashramlar
Köprünün öbür ayağında Shri Harihar Peet Aşramı var. Bu ashramın huzurlu ve antik bir ortamda sunduğu yoga dersleri sabah 07 ve 17’de başlıyor.
Turistler arasında çok popüler olan Kripalu Yoga Aşramında 10 günlük Hatha Yoga kursu her gün sabah 10’da ve akşam 16’da başlıyor Odalar rahat, ayrıca yoga kursunun oluşturduğu mistik hava da güzel.