Dastar Sarmak veya Türban takmak eski Hint kültüründe statü ve üst kast sembolüydü. Alt kasttan kişilerin türban takmasına izin verilmezdi. Ayrıca Babür döneminden itibaren sadece Müslümanların sarık sarmasına izin verilmeye başlandı. Dönemin Sih gurusu Guru Gobind Singh, bu yasağa karşı çıktı ve o tarihten sonra bütün Sih dini üyeleri türban takmaya başladılar.
Sih dininde türbanlara genel olarak “Dastar” denir. Dastar, Farsçada “Dest-e Yar” : Tanrının eli anlamına gelir. Türban kelimesi de tülbent (dolband) kelimesinden İngilizce’ye geçmiştir. Dastar sarmak, Babür dönemindeki yasağın delinmesi olayındaki gibi öncelikle bireysel özgürlüğün, yani Guru’ya benzemenin ve onun yolunda yürümenin işaretidir. Sih dininde saçlar kesilmez, ama dastar içinde korunur.
Dhumala
Bu basit sarış tarzında denizci mavisi veya siyah renkte 5 metre uzunluğunda bir kumaş kullanılır, kumaşın eni 35 cm kadardır. Dhumala’larda herhangi bir süsleme veya Dhumala Şastarı denilen süsler kullanılmaz, sade bir türban tarzıdır.
Chand Tola
Bu Nihang Sih üyesi, Chand Tola isimli bir türban sarmış. Chand Tola’lar savaşlarda kullanılır. Günümüzde herhangi bir savaş söz konusu olmasa bile bazı yaşlı Sihlerin savaşa hazır gibi görünmek için Chand Tola tarzı sarık taktıkları görülmektedir. Fotoğraftaki türbanın üzerinde bir hilal ve çift uçlu bir kılıç bulunmaktadır. Bunlar, Dastarın üst kısmına takılır ve hepsi bir zincirle birbirine bağlanır. Ayrıca Chand Tola türbanının etrafında bir Mala (tesbih) ve bir Çakar vardır, ki bunlar da ortak kullanılan Dhumala Şastarlarıdır.
Barnala Türbanı
Barnala tarzında en az iki veya daha fazla süsleme bulunur. Bunlara Tola isimli bir el işlemesi bağlanır. Barnala’ların altında mutlaka Parna denilen bandanalar vardır. Eve gelindiğinde veya uyku sırasında Barnala çıkarıldığında Parna takılı kalır, dışarı çıkarken mutlaka tekrar Barnala türbanı bağlamak gereklidir.
Parna
Parna aslında bir tür bandanadır. Sarma ve kullanım kolaylığı olduğu için Sih gençler arasında çok popülerdir. Gül Parna denilen tarzda ise bandana yuvarlak olarak bağlanır. Yaygın olarak Pamuklu veya mulmul kumaşlar tercih ediir.
Taksali Dastarı
Taksali Dastarı alt kısımlarda küçük sarılıp yukarı doğru genişleyen tarzda düzenlenir. Bu dastarların en büyükleri Gül Dastarı olarak isimlendirilir. Bunlarda en üst kısım artık tam bir daire şeklini almıştır.
Pagg
Bir Sih erkek, batıda yaşıyorsa Pagg isimli tarzda sade bir türban takmakla yetinebilir. Pagg’ların Tekli veya Çiftli bağlanış şekilleri vardır. Çift olanın ortasında dikiş vardır ve temelde, genişliğini iki katına çıkaran yan yana dikilmiş 2 adet tekli Pagg’dan oluşmuştur.
En yaygın Pagg bağlama tarzları :
Wattan Vali tarzı Pagg bağlama
Amritsar Şahi tarzı Pagg bağlama
Morni tarzı Pagg bağlama
Patiala Şahi
Patiala Şahi tarzı Pagg, İngiltere ve Afrika’da (özellikle Kenya’da), batılı yaşam tarzına adapte olmuş Sihler tarafından çokça tercih edilir. Bu tarz, temel olarak Gurmukhi Dastar’ından türetilmiştir.
Gurmukhi Dastar tarzı Pagg
Patka ve Rumal
Ergenliğe ulaşmamış erkek ve kız çocukların saçları kesilmez tepelerinde toplanıp topuz yapılır. Bu topuzları sarmak icin mendil büyüklüğünde bir kumaş kullanılır. Erkek çocuklarin topuz tarzına Patka, kız çocuklarınkine ise Rumal adı verilir.
Ergenliğe ulaşan bir Sih gencinin Sih dinine girebilmesi için kendi beyanını vermesi ve istekli olduğunu belirtmesi şarttır. Bir Sih gencinin Sih dinine kabul edilmesi törenle yapılır. Bu törene Amrit seremonisi denir ve Sih tapınakları olan Gurdwaralarda yapılır. Ancak bu törenden sonra Patka ve Rumal çıkarılıp Türban veya Dastar sarılmaya başlanır.