Kralların, kraliçelerin, prenslerin ve prenseslerin hikayeleri insanların her zaman ilgisini çeker. Dünyanın her yerinde Kraliyet ve Sultanlık ailelerinin ve Maharanilerin sahip olduğu zenginlikler ve yaşadıkları saraylar üzerine pek çok kitap yazılmış, görkemli hayatları ve şık giyimleriyle ilgili pek çok film çevrilmiş Kralların cesareti yanında Kraliçelerin güzellikleri çok tartışılmıştır.
Ekteki yazıda Hindistan’ın İngiliz Sömürge yönetiminden Cumhuriyet dönemine geçişi sırasında bazı Hindistan kralları (Maharaja) ve kraliçelerinin (Maharani) hikayelerini aktarıyoruz.
Nilüfer Hanım
Nilüfer Farhat Sahiba, 1916’da İstanbul’da doğdu. Osmanlı İmparatorluğu’nun son prensesiydi. Haydarabad bölgesinin son yöneticisi olan son Nizam’ın ikinci oğluyla evlendi, böylece Hindistan’a gelin gitti.
Prenses Nilüfer, 2 yaşındayken babası şehzade Selahaddin Ali Bey öldü. Türkiye’de Cumhuriyetin kurulmasıyla Nilüfer Hanım Sultan ve ailesi Fransa’ya sürgüne gitmek zorunda kaldı. Son halife Abdülmecid efendinin organizasyonuyla Nilüfer Hanım Sultan, Haydarabad Nizamının oğlu Muazzam Jah ile 1931 tarihinde Fransa’da evlendi. Evlendikten sonra ismini Nilüfer Farhat Sahiba olarak değiştirdi.
Nilüfer Sultan, evliliği sırasında anne olamadı. Hayatını, Haydarabad’da yaşayan kadınların haklarına ve mutluluğuna adadı. 1952 yılında eşinden boşandı. Fransız vatandaşlığına geçti. Eski bir İngiliz Diplomatla ikinci bir evlilik yaptı.
1989 yılında Paris’te vefat etti.

İndira Devi
Baroda şehrinin Maharaja’sı olan ünlü Gaekwad sülalesinin kızıydı. Baroda’daki Laksmi Vilas Sarayında büyüdü. Genç yaşında Scindia sülalesinin oğlu (Gwalior Maharajası) ile nişanlandı. Ancak yapılması çok zor olan nişan bozmayı gerçekleştirdi ve 1911 yılında Cooch Behar Maharajası ile evlendi. Nişan yapmış olduğu üst düzey kişilerle olan anlaşmaları bozması çok önemli sorunlar çıkarttı, ama bunları dinlemedi.
İndira Devi, genç kızlık döneminde kadınların “perdah” sistemiyle örtülü olmasına karşı çıktı ve her zaman başı açık olarak görüntü verdi. Evliliğini Londra’da yaptı. Bu sırada şıklığı ve güzelliği ile yüksek sosyetenin ilgi odağı oldu. Hint sarisini batı moda dünyasına tanıtan ilk kişi oldu ve dönemin moda tarzını etkiledi.
Zamanının en güzel, en şık ve en çekici kadını olarak biliniyordu. Üç kızını da çok iyi yetiştirdi. Kızları olan Gayatri, Jaipur Maharajası ile ve İla, Tripura Maharajası ile evlendi.
1968 yılında Mumbai’de vefat etti.

Sita Devi
1915 yılında Nainital’de doğdu. Kashipur Rajasının kızıydı. Prenses Kerem olarak tanındı.
13 yaşında evlendi. Evlendiği kişi, Kapurthala bölgesinin Sih sultanının torunu Karamjit Singh’di. Prenses Kerem, çeşitli batı dillerini iyi öğrenmişti ve akıcı bir şekilde konuşuyordu. 1934 yılında eşiyle birlikte Paris’e gitti. Modada zamanının tarz yaratan bir ikonu oldu, zevkli giyimiyle büyük ilgi çekti. Her zaman kullandığı sari’yi batı tarzıyla güzel bir şekilde harmanladı. Batılı modacıların sari giyimine ilgi duymalarını sağladı. Prenses Kerem’in bu etkisiyle sari’ye benzer akşam cübbeleri, harem şalvarları, uzun şallar gibi Hint tarzı giyimler batılı koleksiyonlara eklenmeye başlandı.
Prenses Kerem (Sita Devi) sosyete fotoğrafçılarına verdiği çeşitli pozlarla da büyük ilgi gördü. 1935 yılında, henüz 19 yaşındayken ünlü moda dergisi Vogue onu “Laik tanrıça” olarak duyurdu. Amerikalı “23 Look” isimli moda dergisi onu dünyanın en iyi giyinen 5 kadınından biri olarak seçti.
Daha sonra ülkesine dönen Prenses Kerem 2 çocuk sahibi oldu. Ömrünün geri kalanında sakin bir yaşam sürdü ve 2002 yılında Delhi’de öldü.

Rani Vijaya Devi
Mysore Maharajası Wadiyar’ın kızıydı. Çocukluğu Maharaja sarayındaki kültür ve sanat ortamında geçti. Erken yaşlarında kendi bölgesinin Karnatik Müziği ile ilgilenmeye başladı. Çalınması hayli zor olan Veena isimli çalgıyı öğrenmek üzere dersler aldı. Altı yaşında piyano dersleri almaya başlayarak batı müziğine geçti. Bu konudaki yeteneğini geliştirmek için Londra’daki Trinity Müzik Okulunda eğitim gördü.
1941 yılında evlendikten sonra New York’taki Julliard Müzik Okuluna gitti. Müzik hayatı piyano eşlikçisi olarak geçti. Ülkesine döndüğünde Bangalore şehrinde Uluslararası Müzik ve Sanat topluluğu vakfını kurdu. Wadiyar ailesi bu vakfın en önemli destekçisi oldu. Vakıf halen çalışmalarını sürdürüyor.
Yerel müziklerle de ilgisini sürdürdü. Masoor Gharana isimli bir müzik birliğinin yönetici prensesiydi.
2005 yılında Bangalore’da vefat etti.

Gayatri Devi
Cooch Bihar bölgesinin Maharaja’sının kızıydı. Jaipur Maharaja’sı Sawai Man Singh ile evlendi. Cooch Behar sarayı sitemizin Saraylar sayfasında incelenmiştir.
Hindistanda cumhuriyetin ilanı ve Maharaja’lıkların kaldırılması döneminde önemli politik faaliyetlerde bulundu. Sosyalist eğilimli Swatantra Partisi’nin önderlerinden birisi oldu ve İndira Gandi hükümetini eleştirdi. O dönemde yapılan Lok Sabha seçimlerine itiraz etmesi ve itirazının yerinde bulunması ona önemli bir politik zafer kazandırdı.
At binme, polo oyunculuğu, safari, avcılık, lüks araç tutkusu ve hatta uçak sahibi olup uçak ile gezme gibi sıra dışı hobileriyle çevresini hep şaşırttı.
Dünyanın en güzel kadınları arasında sayıldı. Vogue moda dergisi tarafından dünyanın en güzel 10 kadınından birisi olarak gösterildi.
Maharani, 2009 yılında Jaipur’da vefat etti.
