Az Bilinen yerler

1
473
Hemis Festivali  © Tahir Özgür

Hindistan’ın herkesçe bilinen yerlerini bir kenara bırakın ve az bilinen yerler arasında bulunan ve az ziyaret edilen fakat güzel ve etkileyici yerlerine gidin. Buralara hayran kalacağınıza eminiz.

İşte bu harika yerlerden bazıları.

Sandakphu – Batı Bengal Eyaleti

Batı Bengal eyaletinin en yüksek yeri olan Sandakphu’nun tepesinde, şirin bir köy var. Bu köyün bulunduğu zirvede muhteşem bir görsel şölen sizi bekliyor. Everest, Kanchenjunga, Lhotse gibi dünyanın en yüksek dağları buradan izlenebiliyor. Sandakphu köyüne ulaştığınızda Singalia Sırtı üzerinde bir yürüyüş yaparak bölgeyi keşfedin.

20yer sandakphu scaled
Sandakphu © Wikimedia Commons

Orchha – Madhya Pradesh Eyaleti

Hindistan’ın coğrafi olarak orta bölgesindeki Madhya Pradesh eyaletinde Orchha antik kenti bulunur. Buradaki Betwa Nehri’nin kıyısında devasa bir saray – kale kompleksi vardır. Kale, çok karmaşık tasarımlı ‘chhatriler’i (Kanopiler) ile tanınır. Kaleyi Maharaja Rudra Pratap Singh inşa ettirmiştir.

20yer orcha
Orcha

Tarkarli Plajı – Maharasthra Eyaleti

Maharashtra’nın tüplü dalış eğitim Merkezi burasıdır. Tarkarli plajı, berrak suları, uzun kumsalı, şnorkelli yüzme, tüplü dalış, tekne gezintisi ve rafting gibi su sporları için mükemmel bir yerdir. Ayrıca Buradaki Mahapurusa Tapınağı Ramnavami festivali sırasında Hindu hacılar tarafından coşkuyla tavaf edilen bir hac merkezi haline gelir. 

20yer tarkarli
Tarkarli © Wikimedia Commons

Majuli Adası – Assam Eyaleti

Majuli adası Brahmaputra nehrinin binlerce yılda getirdiği toprakların birikmesiyle ortaya çıkmış bir adadır. Bu ada, çok ilginç coğrafi özelliklere sahiptir. Ayrıca yeni-Vaishnacılık kültürüne ve Mising Kabilesine ev sahipliği yapar. Adada her yıl ‘Raas’ festivali yapılır. Assam Eyaletinde yaşayanlar için Majuli Adası en güzel maskelerin yapım yeri anlamına gelir.

20yer majuli scaled
Majuli Adası © Wikimedia Commons

Phugtal Manastırı – Ladakh Özerk Bölgesi

Himalaya dağlarındaki vadilerin arasında derin bir uçurumun dibine yerleşmiş olan bu Manastır, Ladakh özerk bölgesindedir. Manastır, Lungnak Nehri yakınındaki Zanskar’da yer alır. Bal peteğine benzeyen bir yapıda olan bu Tibet manastırı son derece huzurlu bir yerdir. Manastır içinde bir kütüphane ve tören alanı bulunur. Buraya yapacağınız bir gezi kesinlikle ruhunuzu dinlendirir.

20yer Phugtal
Phugtal Manastırı © Wikimedia Commons

Laitlum Kanyonu – Meghalaya Eyaleti

“Doğunun İskoçyası” olarak bilinen Laitlum kanyonu, Meghalaya eyaletinin başkenti Shillong yakınlarında, Doğu Khasi Tepeleri’nde yer almaktadır. Burası, Shillong’un panoramik manzarasını görmek isteyenler için mükemmel bir yerdir. Buradan izleyeceğiniz gün batımı kesinlikle unutulmazlarınız arasına girecektir.

20yer Laitlum scaled
Laitlum Kanyonu © Wikimedia Commons

Kaas – Maharasthra Eyaleti

‘Çiçekler vadisi’, Maharashtra eyaletinde ‘Satara’ bölgesindedir. Biyo çeşitlilik açısından UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmiş bir bölgedir. Hindistanın Batı Ghatları boyunca uzanır. Vadide çok çeşitli egzotik çiçekler görebilirsiniz. Özellikle çeşitli özel türlerin çiçek açtığı muson mevsiminde burada gerçeküstü bir manzara görülür. 

20yer Kaas
Kaas © Wikimedia Commons

Loktak Gölü – Manipur Eyaleti

Manipur eyaletindeki bu büyük tatlı su gölününün en önemli özelliklerinden birisi göl üzerinde yüzen büyük boyutlardaki bitki ve toprak kütlelerinin varlığıdır. Bu doğal oluşumlara ‘Yüzen göl’ ismi verilir. Yerel dilde ise ‘phumdi’ veya ‘phumshong’ denilir. Bu oluşumları balıkçılar bir tür yüzen ev olarak kullanmaktadır. 

ilginc Loktak Lake 1
Loktak Gölü © Wikimedia Commons

Meghalaya Mağaraları – Meghalaya Eyaleti

Meghalaya Eyaletindeki mağaralar çok ilginçtir. Bu mağaralardan birisi Hindistan’daki en uzun mağara özelliğine sahiptir. Mağaranın içini şelaleler ve sarkıtlar süsler. Meghalaya’nın Masynram ve Nongjri bölgesinde bulunan bu mağaralar, günümüzde ‘Bulutların Üzerindeki Ev’ projesi kapsamında araştırılmaktadır.

20yer meghalaya
Meghalaya Mağaraları © Wikimedia Commons

Dras – Ladakh özerk bölgesi

‘Ladakh’a Açılan Kapı’ olarak tanımlanan Dras vadisi, Hindistan’ın en soğuk yerlerinden biridir. Zojila geçidinden başlayan vadi, bir zamanlar Hindistan ile Pakistan arasındaki Kargil Savaşı’nın yapıldığı yerdi. Kışın karlı güzelliğine ve karla kaplı zirvelere burada tanık olursunuz.

20yer dras
Dras © Wikimedia Commons

Malana – Himachal Pradesh Eyaleti

Malana köyü ünlü Deotibba trekking rotasının yakınında yer alır. Himalaya’ların ortasındaki Parvati Vatisi ve Kullu Vadisinin komşusu olan bu köy, dış dünyadan tamamen izole olmuş durumdadır. Kendine ait gelenekleri halen uygulayan ve kendine ait bir dil konuşan Malana’da ister köy yaşantısını gözlemleyin, ister Himalayalardaki trekkinglere katılın, Malana güzeldir!

20yer malana
Malana © Wikimedia Commons

Tosh – Himachal Pradesh Eyaleti

Himachal Pradesh Eyaletinde Parvati Vadisi’nde bulunan Kasol yakınlarındaki bu köy, turistler için mükemmel bir inziva ve izolasyon yeridir. Bölgede küçük bir şelale olan ‘Kheer Ganga’, Parvati nehri ve tapınak mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu üç önemli yer, doğanın verdiği güzelliklerin insan yapımı eserlerle bir birleşimidir.

20yer tosh scaled
Tosh © Wikimedia Commons

Andretta – Himachal Pradesh

“Sanatçı kolonisi” niteliği ile ünlü olan Andretta, tiyatro meraklılarının, ressamların ve çömlekçilerin merkezidir. Başlangıçta ‘Mem-da-Pind’ olarak bilinen bu yerde yapılan sırlı çömlekler Delhi’deki ünlü Fab India mağazalarında satılmaktadır. Çeşitli vizyonerler tarafından kurulmuş olan bu yer, sanatçıların işbirliği yaptığı ve becerilerini geliştirdikleri bir ortam sunar.

20yer bir scaled
Bir – Kangra Vadisi  © Wikimedia Commons

Gurais Vadisi – Jammu – Kashmir Eyaleti

Kishanganga Nehri’ne dokunan Gurais Vadisi, önemli bir arkeolojik sit alanıdır. Nehru, İndira Gandhi ve Şeyh Abdullah gibi ünlü kişilikler Keşmir’in bölünmesinden önce bu vadiyi ziyaret etmişti. Efsanevi Habba Khatoon zirvesi de buradan izlenebilir. Yeşil alanlarla dolu arazinin değişen yükseklikleri nefes kesici.

20yer Habba Khatoon
Habba Khatoon © Wikimedia Commons

Ganapatipule Tapınağı – Maharasthra Eyaleti

Maharashtra sahilinde yer alan tapınak, zaman içinde bir hac yeri olmuştur ve çeşitli efsaneleriyle bilinir. Tapınakta bulunan 400 yıllık Ganpati heykeli çok ilginçtir. Hindu hacılar bu bölgeye Paschim Devta’ya saygılarını sunmak için gelir. Sahilden görülen gün doğumu, sakin denizin mavisinin yanı sıra muhteşem kırmızı, turuncu ve sarı tonlarıyla manzarayı renklendiriyor.

20yer GanapatiPule
Ganapati Phule Tapınağı © Wikimedia Commons

Hemis – Ladakh Özerk Bölgesi

Himalaya dağlarındaki bir tepenin üzerine kurulmuş eski bir manastırdan Ladakh’ın güzelliği kuş bakışı olarak görülebilir. Her 12 yılda bir burada kutlanan Hemis festivali, kültürlerin kaynaşmasının renkli bir gösterisidir. Ladakh’lıların ünlü ‘Maske dansları’ burasının önemini daha da arttırıyor. Bu festival, Hindistan’daki kültürel çeşitliliği gözler önüne seriyor.

20yer hemis
Hemis Festivali  © Tahir Özgür

Unakoti – Tripura Eyaleti

Tanrı Shiva’nın devasa kaya oyma resimlerine ev sahipliği yapan Unakoti, Tripura’da yer almaktadır. Buradaki figürler, kaya oyma ve taş figürler olmak üzere iki şekilde bulunur. Her yıl Nisan ayında burada Ashokaastami Mela isimli bir festival düzenlenmektedir. Unakoti, ‘1 crore’dan daha az’ demektir.

20yer Unakoti scaled
Unakoti © Wikimedia Commons

Araku Vadisi – Chattisgarh Eyaleti

Vishakapatnam yakınlarındaki Doğu Ghatlarını kaplayan Araku’nun güzellikleri anlatmakla bitirilemez. Araku bölgesinde üretilen kahve dünya çapında tanınmıştır. Vadinin her yerinde yemyeşil meyve bahçeleri görülüyor. Özel meditasyon uygulayanlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

20yer araku
Araku Vadisi © Wikimedia Commons

Lonar Krateri – Maharasthra Eyaleti

Bir meteor çarpasıyla oluşan Lonar gölü Maharashtra eyaletindedir. Göl yakınında Daitya Sudan ve Kamalja Devi Tapınağı olmak üzere iki tapınak da bulunur. Lonely Planet yayın kuruluşu tarafından “tarih öncesi bir doğa harikası” olarak adlandırmıştır ve dünyanın en büyük bazaltik kaya krateri oluşumudur. Günümüzden 52 bin yıl önceki bir meteor çarpması ile oluşan etkinin tüm izleri artık silinmiş, geriye sadece gölün sessizliği ve dinginliği kalmıştır.

az bilinen yerler Lonar
Lonar Krateri  © Wikimedia Commons

Az bilinen yerler Rosary Kilisesi – Karnataka Eyaleti

Karnataka eyaletinde, Shettihalli kasabasındaki bu kilise tarihi bir eserdir. Ancak, kilise yakınlarında inşa edilen Görur barajı nedeniyle yapı muson mevsiminde sular altında kalıyor. Bu Fransız yapımı eserein tamamen yok olmasından korkuluyor. Gotik mimarinin bu yıkık dökük örneği, gezginlerin ilgisini çekiyor.

Az bilinen yer Rosary Kilisesi
Rosary Kilisesi

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
İsminizi yazın