Elephanta Adası

0
1893
Mumbai
Elephanta Adası - Mumbai

Elephanta Adası

Bu ada, Apollo Bunder’den tekne ile 2 saat kadar uzaklıktadır. Buradaki mağara – tapınaklarda bulunan taş oyması heykeller çok ilginçtir. Heykellerin 450 ile 750 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Heykellerin en ilginç özelliklerinden biri, böylesi dev boyutlarına karşılık, çok ince taş işçiliğine sahip olmaları ve üstelik, bir ada üzerinde yapılmış olmalarıdır.

Tarihi

Eskiden Gharapuri adası olarak bilinen bu ada Portekizli’lerin eline geçince, sahilde bulunan büyük fil heykeli nedeniyle Elephanta Adası olarak adlandırılmıştır. Bu heykel, 1814’de parçalara ayrılarak taşınmış ve 1912’de Mumbai’deki Victoria Gardens Müzesi’nde birleştirilerek ziyarete açılmıştır. Heykel, günümüzde de aynı yerdedir.

Buradaki birçok heykeli parçalamaya çalışan Portekizliler, o dönemde ahşap bir bölmeyle ayrılmış olan Shiva heykelini fark edememişler. Buradaki yaygın inanışa göre, Tanrı Shiva böylece kendini parçalanmaktan korumuştur.

Bu heykelde, Tanrı Shiva yaratıcı, yaşatıcı ve yok edici özelliklerini yansıtacak şekilde üç yöne bakan üç kafası ile gösterilmiştir. İkinci bir heykelde tanrı Shiva, Ardhanishwara şeklinde gösterilmiştir. Bu, aynı bedende iki cinsiyetin bulunması anlamına gelir. Bu heykelin bir yanından bakıldığında erkek, öbür yanından bakıldığında ise dişi olarak görülür. Başka bir heykelde Shiva’nın Parvati ile evlenme töreni ve geleneksel dans pozisyonu olan Tandava dansını yapışı gösterilmiştir.

Büyükçe bir panelde ise kral Ravana’nın Kailasa’ya sürgüne gönderilmesi vardır. Anlatılan efsanelere göre, Sri Lanka’nın şeytani kralı Ravana, Shiva ve yandaşlarını Himalaya’lardaki evlerinden atmak istemişti. Parvati, paniğe kapılırken Shiva sakin kalmış ve bir ayağının baş parmağı ile Himalaya’ları binlerce kilometre öteye itivermişti !

Ulaşım

Gateway of India’dan kalkan tekneler adaya yaklaşık 2 saatte gelir. Gidiş – dönüş fiyatı 200 Rupi’dir. Adaya gittiğiniz tekneyle geri dönmeniz gerekmez, sırada hangi tekne varsa ona binip dönün. Geri dönüşlerde bilet sormuyorlar.

Tekneden indikten sonra, mağaraların bulunduğu yere, dik merdivenlerden çıkılır. Bu merdivenlerin iki yanında kurulu tezgahlardan turistik eşyalar satın alabilirsiniz. Dik yokuşu çıkmakta zorlanan yaşlı gezginler için taht-ı revan hizmeti de vardır.

Heykeller bölgesinde bolca bulunan maymunlara karşı dikkatli olun. Ayrıca adada çokça satılan közde tatlı mısırı da kesinlikle deneyin.

Elephanta Adası Ek Bilgi

Bu eser, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindedir. Hindistanda Kültürel Miras listesindeki öteki yerler için tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz