Mājuli adası Assam eyaleti sınırları içindeki bir nehir adasıdır. Burada ortaya çıkmış olan otantik kültür belki de anakara ile bağlantının kopuk olması nedeniyle yüzyıllar boyunca bozulmadan kalmış ve günümüze kadar gelebilmiştir. Ada halkının bir bölümü yerel kabileler ve bir bölümü ise buraya Arunachal Pradesh eyaletinden gelen göçmenlerdir. Ada, otantik kültürü ve doğal güzellikleri nedeniyle Assam eyaletinin önemli turistik merkezlerinden birisi olmuştur.
Majuli Adası
Brahmaputra Nehri üzerinde bulunan bir nehir adasıdır. 1790’larda ada, 1300 kilometrekare bir alanı kaplıyordu. 20. yüzyılın başında 1.255 kilometrekarelik bir alana düştü. Daha sonra erozyon nedeniyle önemli ölçüde toprak kaybederek 2014 yılında 352 kilometrekarelik bir alana azalmıştır. Bir başka deyişle Majuli, onu çevreleyen nehir büyüdükçe küçülmektedir.
Ada, güneyde Brahmaputra Nehri ve kuzeyde Brahmaputra’nın bir kolu olan Kherkutia Xuti nehri tarafından oluşturulmuştur. Mājuli adasına Jorhat şehrinden feribotlarla ulaşılabilir. Ada, eyaletin en büyük şehri olan Guwahati’nin 300 kilometre doğusundadır.
Mājuli adası, Assam eyaleti merkezli bir inanç sistemi olan Neo-Vaishnavite (Yeni Vişnuculuk) kültürünün ortaya çıktığı yerdir.
Majuli 2004 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Hindistan’da 2016 yılında ilçe statüsü verilen ilk ada olmuştur.

Satra’lar
Bir sosyal reformcu olan Srimanta Sankardeva (1449-1568) tarafından “Ek Saran Naam Dharma” adı verilmiş olan Yeni Vişhnuculuk kültürü burada oluşmuştur. Daha sonra Sankardeva’nın öğrencisi olan Shri Shri Madhavdeva burada 65 Satra kurmuştur.
Satra’lar adanın Neo-Vaishnavit inancının oluştuğu yerlerdir ve halen manastır olarak kullanılmaktadır. Assam eyaletinde 665 adet Satra bulunur, bunlardan 22 tanesi Majuli’dedir. Bu 22 Satra’dan dördü ana Satra olup, bunlar Auniati Satra, Garamur Satra, Kamalabari Satra ve Dakhinpat Satra’dır.

Satra’ların amacı kültürel ve dini uygulamalar yoluyla bireyleri aydınlatmaktır. Satra, ayrıca kültürel faaliyetlerin merkezi olarak da bilinir. Dans, müzik, şarkılar, yoga, felsefe eğitimleri ve bunun gibi tüm kültürel faaliyetler Majuli Adasındaki Satra’ların ayrılmaz parçasıdır. Satra’lar, Majuli Adasının sıradan insanlarını kültürleri aracılığıyla birbirine bağlar.
Satra’lar, biri Satradhikara ve diğeri Bhakat olarak adlandırılan iki kategorideki adanmışlar tarafından yönetilir. Satradhikar, Satra’nın dini ve idari organının başıdır. Bhakatlar ise Satra’nın içinde daimi olarak yaşayan Satra adanmışlarıdır. Satradhikar idari faaliyetlerden ve Bhakatlar da kültürel ve sosyal faaliyetlerden sorumludur.
Hindistan’ın Klasik Dans formlarından birisi olan Sattriya Dansı, Majuli’deki Satra’larda gelişmiştir. Bu dans, farklı etnik kökenlerden gelen grupların kültürlerinin yüzyıllar boyunca evrilmesiyle insan ile doğa arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçlayan bir gelenekten gelir.

Etnik Yapı
Adanın nüfusu üç ana gruptan oluşur.
Kabileler: Mising, Sonowal Kachari, Deori vb.
Kabile Dışı Topluluklar: Kalita, Ahom, Chutiya, Nath (Yogi), Brahmin, Mahanta, Koch, Keot vb.
Kast Topluluğu: Kaivarta.
Adada yaşayan bütün topluluklar birbirinden farklı yaşam tarzlarına ve farklı kültürlere sahiptir. Ada halkı Assamca, Mising ve Deori olmak üzere üç dil konuşur ancak Assam dili adanın ana dili sayılır.

Festivaller
Adada yaşayan topluluklar farklı festivalleri kutlar. Başlıca festivaller şunlardır:
Mising kabilesi Ali-ai-ligang, Mising kabile insanlarının ana ve popüler festivalidir. Bu festival her yıl kutlanır. Nora Chinga festivali ve Po’rag festivali de Mising kabilesine aittir.
Deori Kabilesi : Bisu festivali.
Bhogali Bihu Kabilesi : Magh Bihu ve Rangali Bihu festivalleri.
Deori kabilesi : Sawania Puja ve Barsik Bhaona Sabah festivalleri.
Kangali Bihu kabilesi : Kati Bihu festivali.
Mayong Kabilesi : Garakhia Sabah ve Na Khua festivalleri.
Neo Vaishnavite festivaller
Paal Nam: Adanın en popüler Satriya festivallerinden biridir. Bu festival her yıl Aralık ayında iki Satra’da kutlanır. Bunlar Sri Sri Auniati Satra ve Sri Sri Dakhinpat Satra’dır.
Shri Sankardeva’nın Ölüm Yıldönümü.
Shri Sankardeva’nın Doğum Yıldönümü.
Shri Madhavdev’in Ölüm Yıldönümü.
Genel Hindu Festivalleri
Shri Krishna Raas Lila (Raas Utsav), adanın en popüler kültürel festivalidir ve her yıl Kasım ayında 3 veya 4 gün süresince kutlanır. Adanın tüm halkı bu festivale katılır.
Falgutsav (Holi), Saraswati Puja, Lakshmi Puja, Diwali, Krishna Janmashtami ve Shivaratri festivalleri gibi Hindu festivalleri ada halkı tarafından kutlanır.
Günümüzde Majuli Mahotsav gibi bazı mevsimsel olmayan kültürel festivaller de adada kutlanmaktadır.
Adada yaşayan az sayıdaki Hıristiyan nüfus, Noel kutlaması yapar.

Dünyanın En Büyük Nehir Adası
Guinness Rekorlar Kitabı Majuli’yi “Dünyanın En Büyük Nehir Adası” olarak ilan etmiştir. Majuli’nin eşsizliğini göz önüne alan UNESCO, Majuli adasını kültürel peyzaj alanı olarak Dünya Kültür Mirası listesine almak üzere incelemektedir.
Maske Yapım Kültürü
Ada, çok renkli Maske Yapımı kültürüyle dünyaca ünlüdür. Çok renkli ve güzel maskeler Sri Sri Chamaguri Satra’da Hemchandra Goswami isimli bir sanatçı tarafından yapılmaktadır. Maske yapımı adanın çömlekçilik kültürlerinden biridir ve Kumar çamuru, Bambu ve kumaştan yapılır.

Göçmen Kuş Görüntüleme ve Gün Batımı Manzarası
Kuş severler için adada çeşitli kuş gözlem yerleri bulunmaktadır. Adanın üç bölgesinde kuş gözlem yerleri vardır.
Adada gözlenen çeşitli kuşların cinsleri şöyledir. Brahmin Uçurtması, Drater, Pallas Balık Kartalı, Büyük Leylek, Mor ve Gri Balıkçıllar, Çubuk Başlı Griayaklar, Beyaz Boyunlu Leylek, Asya Açık Gagalı, Kara Leylek, Küçük Hint Leyleği, Brahmin Ördekleri, Deniz serçesi vb. gibi çeşitli yerleşik kuşlar, ayrıca göçmen kuşlardan Kumkuşu, Yağmurcun, Dalmaçyalı Pelikan, Ak Göz, Martı, Kartal, Şahin, Kılkuyruk, Gri Gagalı, Kuzey Kürekçisi ve Benekli gibi kuşlar adanın akarsularında görülür.
Ayrıca adada Misk kedisi, Orman Kedisi, Çakallar, Ortak Su Samurları da yaşamaktadır.
Brahmaputra nehrinin kıyısında gün batımının en güzel manzaraları izlenebilir.
Çömlekçilik
Adanın ekonomisi tarıma dayalı olmasına rağmen, nehir adasında Köy Çömlekçiliği Endüstrisi de mevcuttur. Bu endüstri, adanın Kumar topluluğu halkının bir diğer gelir kaynağıdır. Çömlekler Kumar Mati olarak bilinen özel bir topraktan yapılır ve bu toprak adanın sadece bir bölgesinde bulunur.

Erozyon ve çevre sorunları
Erozyonun önümüzdeki 15-20 yıl içinde Majuli adasını sular altında bırakması muhtemeldir.