Mughal Öncesi
22 Ekim 1398’de Timur’un orduları İndüs Nehri’nin kıyılarına ulaşmıştı. Bu nehir, Hindistan’la Afganistan dağlarını birbirinden ayıran doğal bir engeldi. Ordu, iki gün içinde nehrin üzerinde köprüler kurdu, tekneler inşa etti ve karşı kıyıya geçti.

Timur ve orduları 12 Aralık’ta Delhi’ye ulaştı. Delhi sultanı Mallu Han umutsuz bir saldırı başlattı. Timur, bunun karşılığını 50 bin kişiyi katlederek verdi. Hint ordusunun efsanevi filleri Timur’un kullandığı modern silahlar karşısında etkisiz kalmıştı. 2 gün süren savaşın sonunda Timur, Delhi’ye girdi. Delhi’deki bir camide Timur adına hutbe okundu. Timur’un dini inançları konusunda link.
Timur ve ordusu, başşehir Semerkant’a dönerken yanlarında fillerle birlikte, duvarcı ustaları, gümüş işleme ustaları ve hattatlar gibi birçok sanatçıları da götürdü. Timur, 6 aydan biraz fazla bir süre kaldığı Delhi’de arkasında öyle bir yıkım bıraktı ki tarihsel bir kaynakta yazdığına göre: ‘Delhi’de iki ay içinde hiçbir şey kıpırdamadı, hatta bir tek kuş bile uçmadı.’
Bu duvarcı ustaları ve taş kesim sanatçıları Semerkant’ta Timur’un kendi türbesi olan Gur-i Emir Türbesinin yapımında İran’dan gelen ustalarla birlikte çalıştılar. Bunun sonucunda mimaride Hint – İran tarzının temeli atılmış oldu.
Timur, Cengiz Han’ın soyundandır. Timur doğduğunda annesinin “atam Cengize benziyor” dediği kayıtlara geçmiştir. Aynı zamanda gene Cengiz Hanın soyundan bir prensesle evlenir ve “Damat” anlamına gelen Gürgân ismini alır. Kurduğu devlete Gürgânlılar denir.
Türk – Mughal Dönemi
Mughal hükümdarlarının yönetimde oldukları zaman, Hindistan’da tam bir altın çağ dönemi yaşanmış ve bu geniş ülke tamamen kontrol altında tutulabilmiştir. Bu güçlü yönetim örneğine sadece Ashoka döneminde ve İngiliz yönetiminde yaklaşılabilmiştir. Buna karşılık, Mughal hükümdarlarının tahtı ele geçirip kaybetmeleri çok kısa aralıklarla gerçekleşmiştir.
Mughal döneminin büyük ve güçlü hükümdarlarının olduğu zaman devlet çok gelişmiş ve zenginleşmiştir. Bu güçlü hükümdarlar Babür Şah, Hümayun Şah, Ekber Şah, Cihangir Şah, Şah Cihan ve Alemgirdir.
Mughaller, sadece ülkeyi silah zoruyla yöneten işgalciler olmamış; kültüre ve özellikle mimariye çok önem vererek Hindistan’da büyük eserler yaratmışlardır. Dünyanın en güzel mimari anıtlarından biri olan Taj Mahal, Mughal Dönemi hükümdarı Şah Cihan’ın eseridir. Edebiyat ve diğer sanatlar da Mughaller döneminde çok gelişmişti. Adalet sistemi de Avrupa’nın aynı dönemindekinden çok çok ileriydi.