Eski Tarih açısından Hindistan dünyanın en gelişmiş uygarlıklarından birini yaratmıştır. Büyük imparatorlukların ve uygarlıkların kurulması ve sona ermesi Asya’da Avrupa’dan çok daha önce gerçekleşmişti. Hindistan, tek bir kültürel ve dinsel bir yapıda değil; değişik ırk, kültür ve dinlerin bir arada yaşadığı mozaik bir yapıdadır. Hindistan’ı önemli kılan bir başka etken de Hinduizm ve Budizm gibi iki büyük dinin bu topraklarda doğmuş ve gelişmiş olmasıdır.
Eski çağlarda Mısırlılar ve Romalılar, deniz yoluyla Güney Hindistan’a gelmiş ve daha da ilerleyerek Güney Doğu Asya’ya kadar ulaşabilmişlerdi. Günümüzde Hindistan, Endonezya adalarında bile anayurt olarak kabul edilmektedir. En eski Hint Destanlarından biri olan Ramayana Destanı, Güneydoğu Asya’da bugün bile anlatılmaktadır.
MS. 52 yılında İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Thomas, Kerala’ya gelmiş ve burada ilk Hıristiyanlık faaliyetlerini başlatmıştı. Aziz Thomas, Chennai’de ölmüştür.
Hindistan’ın geçmişi MÖ. 10 bin yıllarına kadar uzanır. Bu geçmiş, İndüs Vadisi Uygarlığında, Moenjodaro ve Harappa’daki kalıntılarda bulunan eski eserlerde kendini göstermektedir. Bu tarih, Mısır’daki Nil nehri ve Mezopotamya’daki Fırat nehri çevresinde gelişen uygarlıklarla aynı döneme rastlamaktadır.
Şimdiki Pakistan’ın kuzeyinde bulunan Moenjodaro uygarlığı en parlak döneminde çok gelişmiş yaya yolları, tarım ve ticarete dayalı yaşam tarzı ve kültürü ile hâlâ gizemini korumaktadır.

Eski Tarihte Aryan Dönemi
MÖ. 1700 yıllarında bu çok gelişmiş İndus uygarlığı aniden yok oldu. Bu dönem, Aryanların Sibirya’dan gelerek Urallara ulaştıkları dönemdir. Aryanlar daha sonra, İndus Vadisine yerleşmiş, Hinduizm’i geleneksel Brahman inançlarından çıkartmış ve Sanskrit dilinin atası sayılan bir dil kullanarak gelişmesini sağlamıştır.
Eski Tarihte Roma Dönemi
MÖ. 600 yıllarında, Budizm’in doğuşuyla hemen hemen aynı dönemde, bugünkü Pakistan toprakları Makedonyalı Büyük İskender’in orduları tarafından işgal edildi. Kısa süren bu işgal, Büyük İskenderin burada ölümüyle sona erdi.
Budist Dönem
Maurya İmparatorluğu, Kral Ashoka dönemi ile dünyadaki ilk Budist krallık olarak Eski Tarih’e geçti. Bu dönemde Budizm özellikle Peşaver vadisinde çok yayıldı.
Gandhara Dönemi
MS 1. yüzyılda Afganistan’dan gelen Kushanlar, Aral Gölü’nden Ganj Platosuna; Belucistan’dan Pamir Yaylasına kadar uzanan geniş bölgede bir uygarlık kurdular. Bu bölge, günümüzde İpek Yolu olarak bilinen ve Roma’yı Pekin’e bağlayan ticaret yolunun başlangıcı olmuştur. Bu dönemde Yunan – Roma ve Hint ortak sanat tarzı olan Gandhara kültürü doğmuştur. Budizm, Gandhara sanatının gelişmesiyle Orta Asya’daki Karakurum Dağlarından Çin ve Tibet’e kadar etkisini sürdürmüştür. Bu topraklar sadece ticari bir merkez değil, aynı zamanda bir eğitim ve dinî ziyaret merkezi olmuştur.
MS. 5. yüzyılda Roma uygarlığının karanlık döneme girmesiyle Beyaz Hunlar bölgeye gelmiş, halkı kılıçtan geçirmiş ve Gandhara kültürünü yok etmişlerdir.