Hindistan’ın ilginç dini gruplarından birisi Sihler’dir. Bu dinin üyeleri her zaman renkli türbanlarıyla gezmek zorunda oldukları için kolayca ayırt edilir. Her dinde olduğu gibi bu dinde de çeşitli mezhepler bulunur. Bu yazımızda Sih dininde mezhepler konusundan bahsediyoruz.
Keshdhari Sihler
Tam kelime anlamı saç ve sakalını hiçbir zaman kesmeyen demektir. Hindistan coğrafyasında bulunan çeşitli Yogiler, Sadhular ve Sufiler de bu anlamda Keshdari sayılır. Sih olan Keshdhari’ler ise amrit almayan (vaftiz edilmek istemeyen) saçlarını kesmeyen, alkol kullanmayan veya Kutha eti (ritüele uygun kesilmemiş et) yemeyen Sihlerdir. Sigara da içmezler. Fotoğraftaki Sih, Kirpan taşımıyor ve Amrit (vaftiz) yapmamış.

Amritdhari Sihler
Amrit alan, yani vaftiz edilmiş olan anlamına gelir. Amrit kelimesi nektar – öz su demektir. Belirli bir yaşa gelen bir genç kendi isteğini ifade ettikten sonra vaftiz edilir. Sih dininde vaftiz, Amrit denilen kutsal su ile yapılır. Bu Sihler Amrit’i alır (vaftiz seremonisi yapar) ve Panj Kakkar (taşımaları gereken 5 eşya) kuralına uyar.
Beş eşya :
- Kangha – Ahşap Tarak
- Kachera – Özel iç Çamaşırı
- Kara – Çelik Bilezik
- Kirpan – Kılıç veya hançer
- Kesh – Kesilmemiş Saçlar
Bu Sihler sadece sebze ile beslenir, et yiyeceklerse özel kesim olan Jhatka eti yerler. Alkol kullanmazlar.

Taksali Sihler veya Damdami Taksal üyeleri
Sih kültürünü ve geleneklerini öğreten bir eğitim kurumu üyeleridir. Bunlar “Gurbani” denilen kurala göre duaların doğru telaffuzu ve okunmasını, “Katha” denilen kurala göre duaların doğru yorumlanmasını ve “Kirtan” denilen kurala göre ilahilerin öğretilmesini ve okunmasını görev bilen kişilerdir. Bu geleneği kuran kişi Guru Gobind Singh’tir. Bu nedenle giyimleri ona benzer. Taksali Sihlerin hepsi Amritdhari’dir ve pür vejeteryan beslenirler.

AKJ – Akhanda Kirtani Jatha
Kendilerini Sih yaşam tarzına adamış bir gruptur. Guru Gobind Singh’in belirlediği kuralları çok sıkı bir şekilde uygularlar. Gündelik olarak her zaman “Kiirtan” denilen ilahileri okumayı öne çıkartırlar. Hepsi Amritdharidir ve pür vejetaryendir.

Nihang Sihler
Khalsa Ordusu üyeleridir. Korkusuzdurlar. İsimleri Farsça timsah kelimesinden geliyor. Bu isim Sih’lerle karşılaşan Mughal ordusu tarafından verilmiş. Nihang Singhleri, özel bir tarzda bağladıkları türbanlarını daima Shastar denilen küçük model silahlarla süslerler. Bu türbana (Dastar Bunga) “yükselen kale” deniyor. Nihang Sihler dövüş sanatları, kılıçla dövüş yetenekleri ve askeri uzmanlıkları ile dikkati çeker. Giyimlerinin rengi, deniz mavisi veya laciverttir. Bu renk, Sih ordusunun standart üniforma rengidir. Pencap eyaletindeki Anandpur Sahib şehrinde her yıl düzenlenen Hola Mohalla festivalinde binlerce Nihang Sih bir araya gelir ve savaş ve mücadele becerilerini sergilerler. Tüm Nihang Singh’ler istisnasız Amritdhari’dir. Ayrıca Jhatka denilen özel kesim etleri de yerler.

Sahajdhari Sihler
Sih dinini seçmiş ama Amritdhari olmamış, vaftiz olmamış ama Guru’nun yolundan gitmeye çalışan kişilerdir. Bunlar sarık takmakla birlikte sakallarını ve saçlarını az da olsa kesip düzeltirler. Vaftiz edildiklerinde 5 K ile başlayan objeleri taşımak zorunda olmak gibi çeşitli konularda söz verme durumunda kalacaklarını biliyorlar. Bu andı bozmak yerine hiç bu sözleri vermemek gibi ara bir yolu seçmişlerdir. Alkollü içki içmek ya da Hindu tanrılarına tapınmak gibi şeyler yapmazlar. Bununla birlikte, hem Jhulelal gibi Sufi mistiklerine saygı duyup hem Guru Nanak’ın uygulamalarını izleyip, hem de saçlarını Sahajdhari şekilde kesen Sihler de vardır.

Udasi Sants
Temel olarak Sih Misyonerlerinin öncülü olan insanlardır. Genellikle turuncu giyerler ve saçlarını örterler. Udasi inananlarının çoğu Akhada (yatılı okul eğitimi) almıştır ve Gurbani denilen Sih ilahilerini okumada ve bunları yorumlamada ustalaşmışlardır. Bununla birlikte, Akhada’lara veya Dharamshala’lara (konukevi) bağlı olmayan Udasi’ler de vardır. Bunlar tam anlamıyla bir münzevi veya derviş yaşantısını seçmişlerdir. Vedanta felsefesine yakın düşünceleri nedeniyle bazen Hindu’larla karıştırılır, kendileri de bundan rahatsız olmazlar. Bazı Udasi’ler Sih inançlarına aykırı olarak sokaklarda dolaşıp keçeleşmiş saçlarıyla sadaka dilenirler. Bu Udasilere “Bakhşişan” deniyor.

Sih Dini ve Nirmala Sants
Sihlerin münzevi bir tarikatıdır. İsmi “kusursuz olanlar” anlamına gelir. İlk zamanlarda sadece beyaz giysiler giyerlerdi, ancak daha sonra Hindu münzevileri gibi turuncu cübbeler giymeye başladılar. Doğum ve ölüm ayinleri gibi diğer bazı uygulamaları Hindu’larla birlikte yapmaya başladılar. Udasi’ler gibi Nirmala’lar da Sih dini için misyonerlik faaliyetleri yürüttüler. Tapınaklarda rahip olarak hizmet ettiler. Diğer Sih’ler gibi Amrit (vaftiz edilme) alırlar. Nirmala İnanmışlarının görüşleri Damdami Taksal isimli özel eğitim kurumlarını çok etkilemiştir.
