Hindu dininde Ganesha sembolizmi ile ilişkili sayısız nesne vardır. Ganesha’nın elinde tuttuğu bu nesnelerin her birinin sembolik bir anlamı vardır. İşte Ganesha ile ilişkili 27 nesnenin bir listesi.
Ganesha sembolleri
1. Modaka – Tatlı
Bir tatlı olan Modaka, sonsuz mutluluk veren bilgeliği temsil eder.

2. Shankh – Deniz Kabuğu üflemek
Deniz kabuğu üflendiğinde, üretilen yüksek ses bir filin çıkarttığı mutluluk dolu sesi andırır. Bu mutluluk ifadesi bütün kötülükleri ve olumsuz düşünceleri uzak tutmaya yardımcı olur.

3. Pasha – Kement
Adanmışlarını kendisine yaklaştırma ve yoldan çıktıklarında onları kurtarma eylemi kement ile yapılır.

4.Vajra Shoola – Aydınlatma Şimşeği
Vajra Shoola veya şimşek, üst ve alt çakraları kontrol eden büyük güçtür. Böylece ruh, zihin üzerinde, zihin de madde üzerinde kontrol sağlar.

5.Çakra
Disk veya çakra, ilahi şekilde güçlendirilmiş bir silah olan güneşin ve zihnin sembolik gösterimidir.

6.Modaka – Tatlı Kabı
Ganesha’nın tatlıyı çok seven iştahı, kurtuluşun sembolü olan modaka tatlısını tatması ile gerçekleşir.

7. Gada – Gürz
Gürz aracılığıyla Ganesha kesindir, emreder, adanmışların karmasını kararlı bir şekilde ortadan kaldırır ve yeni karmaların araya girmesine engel olur.

8. Churi – Hançer
Hançer, manevi yolda yürüyen adayın yürümesi gereken ve bir bıçağın ucunda yürümek gibi zor olan yolu sembolize eder.

9. Rudraksha Mala – Tesbih
Kutsal boncuklar veya Rudraksha Tesbihi, adanmışlarına yardım eden, Shiva’dan ilahi bilgiler alan ve Shiva’nın kutsal ayaklarının dibinde oturan Ganesha’ya aittir.

10. Pushpashara – Çiçek Oku
Çiçek oku. Ganesha, adanmışlarının dharma yolundan uzaklaşmalarını önlemek için çiçeklerle süslü oklar gönderir.

11. Amrita Kumbha – Nektar kabı
Ganesha’nın tapınakta aldığı kutsal banyonun sembolüdür. Adanmışların Sahasrara çakrasından Muladhara Çakrasına kadar akan nektarı ifade eder.

12. Padma – Lotus
Ganesha’nın isteği, tüm zihinlerin Lotus çiçeği (nilüfer) gibi açmasıdır.

13. Ikshukarmuka – Şeker Kamışı Yayı
Ganesha’nın adanmışlarına iyilik yapmadaki cömert doğasını gösterir. Yay ile onun bilgisinin yansıması olan en nazik okları gönderir.

14. Shara – Ok
Ganesha’nın erdemli düşüncesini ifade eder. Her ok, onun düşünce üzerindeki gücünü temsil eder. Ganesha, herhangi bir işe başlamadan önce herkesin iyi niyetli olmasını ister.

15. Veena – Hint Lavtası
Sesin doğasını gösterir. Ganesha ses, Shiva ise okyanustur. Shiva zihin, Ganesha ise yankıdır. Sadık bir adanmış kendi içinden gelen Veena (bir çalgı) müziğini işitir.

16. Asura – Cin
Ganesha, kendisini sevenlerin korkuyu yenmeleri için Ganalarını gönderir. Böylece, adanmışlar daha iyi bir yaşam sürecekler.

17. Danda – Ceza
Ganesha’nın otoritesinin bir işaretidir. İnsanları dharma yollarını tehdit etmemeleri konusunda uyarır ve bunu yapmayı düşünenleri bile bulup cezasını verir.

18. Camara – Sinek Kovucu Tüy
Bilge bir Tanrı olarak, Ganesha her zaman adanmışların zihinlerinde bulunan geçmişin kötü hatıralarını kovalar.

19. Kamandala – Su Kabı
Adanmışlarının tüm gereksinimlerini yerine getirmesi için bir tamlık sembolüdür. Kamandala her zaman verir ve asla almaz. Kamandala mitolojisi bu olayı anlatır. Bu mitolojiye göre bir ermiş, halka su kaynağı yaratmak için bir kap içinde su getirir. Kabı dengede tutamaz ve bir çocuktan yardım ister. Çocuk kabı dengede tutmak için bir kargayı kullanır. Biraz sonra gelen bir ermiş kargayı kovalar, kaptaki su dökülür, bu sudan Kaveri nehri meydana gelir.

20. Dhanush – Yay
Ganesha, yayı aracılığıyla adanmışlarına lütufkâr iradesini gönderir ve adanmışlar Ganesha’nın ilahi coşkusunun tadını çıkarır.

21. Naga – Yılan
Naga, tüm insanlarda bulunan ve meditasyon yoluyla uyandırılması gereken Kundalini enerjisini temsil eder.

22. Salipallava – Pirinç Filizi
Her tabakadan insanın yaşam kaynağı olan Ganesha, çeltik filizini elinde tutar. Böylece bereket yağmurunun yağmasını sağlar.

23. Mudgara – Çekiç
Sanatların ve zanaatların yayıcısı olarak Ganesha, tokmağı kullanır ve iyi bir yaşama ulaşmak için tüm zanaatkarları destekler.

24. Shastra – Kitaplar
Ganesha, tüm bilgi metinlerini düzenler.

25. Kalpavriksha – Dilek Tutma Ağacı
Ganesha, adananlarının tüm dileklerini yerine getirmek için, dilek gerçekleştirme ağacından bir dal tutar. Adanmışların görevi, ihtiyaçlarını ona bildirmektir.

26. Parashavadha – Savaş Baltası
Ganesha’nın doğru bir amacı gerçekleştirmek için güçlü önlemler alması gerekir.

27. Mahaparashu – Büyük Balta
Bu silah, iblisleri korkutmak ve istenmeyen düşünceleri kovmak için Ganesha tarafından kullanılır.

[…] Jul 7, 2022 … Daha sonra Brahmanizme tepki olarak Budizm ve Jain Dini gene bu coğrafyada doğdu ve gelişti. Brahmanizm ise zamanla kendini dönüştürerek … devamini oku […]