Uçak ile gelenler
Delhiye ilk geliş aşamasında şehre gitmek için otobüse, taksiye veya Airport Express Metrosuna binmeniz gerekir.
Belediye otobüsü ucuzdur, ama hareket saatleri düzensizdir. Bu otobüs sizi New Delhi tren istasyonuna kadar götürür. (Rs. 50) Buradan Metro ile (Rs.8) RK Ashram durağına ya da Rikşa ile (Rs. 50) Pahar Ganj bölgesine gidebilirsiniz.
Türkiye’den Hindistan’a uçak ile gidiş – dönüş için https://ucuzucuyorum.com sitesinden en uygun uçak biletlerine bakabilirsiniz.
Delhiye ilk geliş Airport Express Metrosu ile
Havalimanından şehire her 15 dakikada bir sefer yapıyor ve 20 dakikada şehire ulaşıyor Shivaji Stadium durağında inip bir Rikşa ile Paharganj bölgesine ulaşabilirsiniz. Sonuncu durak New Delhi tren istasyonudur. Buradan şehir metrosuna bağlantı yapabilir ve RK Ashram metro durağına gidebilirsiniz. Airport Metrosunun bilet ücreti 80 Rupidir.
Havaalanındaki döviz bürolarından bir miktar döviz bozdurun. Çünkü artık Hindistan’a giriyorsunuz. Bütün başka ülkelerde olduğu gibi Hindistan’da da yerel para kullanmak daha iyidir. Bunu ihmal ederseniz bineceğiniz taksi ya da otobüs sürücüsünün sizi döviz üzerinden kandırması çok kolay olur.
Taksi ile gitmek için havaalanı binasının dışında bulunan Pre-paid sistemini kullanın. Gideceğiniz yere ait standart ücreti ödeyin ve alacağınız makbuzu taksi şöförüne verin. Havaalanından Pahar Ganj bölgesine taksi ücreti gündüz 500 Rupi, gece 600 Rupidir.
Tren ile gelenler (Yeni Delhi istasyonu)
Treniniz Yeni Delhi istasyonuna girdiğinizde peronlarda büyük bir kalabalıkla karşılaşacaksınız. İşte, Hindistan, size değişik bir şekilde “hoşgeldin” demektedir. Bu insan kalabalığı her yerde ve her zaman karşılaşacağınız ve zamanla alışacağınız bir görüntü olacaktır. Yeni Delhi tren istasyonunda şehirlerarası yolculuk için 16 platform (peron) ve banliyö seferleri için de 4 platform ayrılmıştır. Bu istasyonun kapasitesini ve giden – gelen yolcu sayısını siz düşünün.
Platformlardan merdivenlere çıkıp üst geçite geldiğinizde, iki ayrı yönü gösteren oklar göreceksiniz. Birisi Pahar Ganj yönünü, öteki ise Ajmeri Gate yönünü gösterir. Pahar Ganj’ı gösteren ok; birçok ucuz otelin bulunduğu, genellikle turistlerin konakladığı, ve alışveriş yaptığı merkeze gider. Ajmeri Gate yönü ise daha çok Old Delhi yönünden gelen yolcuların tercih ettiği giriş kapısıdır.
Tren ile gelenler (Old Delhi istasyonu)
Delhi’ye ulaşım noktanız Old Delhi tren istasyonu ise, Pahar Ganj bölgesine metro ile gidebilirsiniz. İstasyondan çıktıktan sonra hemen solunuzda Delhi Metrosunun giriş kapısını göreceksiniz.
Pahar Ganj bölgesine metro ile gitmek için iki seçeneğiniz var. Birincisi Yeni Delhi tren istasyonuna kadar gitmek. Metro’nun Yeni Delhi istasyonundaki çıkış yeri, Pahar Ganj tarafında değil de Ajmeri Gate tarafındadır. Pahar Ganj’a gitmek için bütün platformları üst geçitten geçmeniz gerekecektir. Delhi’ye ilk gelişinizde elinizde eşyalarla bu yolu geçmek biraz uzun gelebilir.
Bu durumda ikinci seçeneğimiz Metro ile Ramakrishna Ashram istasyonuna kadar gitmektir. Metronun mavi hattıyla Rajiw Chowk istasyonuna gelip buradan aktarma yapmalısınız. Bu hatta bindiğinizde metronun ulaşacağı ilk istasyon olan Ramakrishna Ashram Marg durağı Pahar Ganj bölgesine ve buradaki otellere çok daha yakındır.
Old Delhi İstasyonundan Pahar Ganj bölgesine bir rikşa ya da taksi ile de gidebilirsiniz. Pahar Ganj, yaklaşık 5 km. kadar uzaktadır. Rikşa’ya 200 – 250 Rupi arasında bir para ödemeniz gerekir. Rikşacılarla pazarlık ederken bu rakamlara uyulmasını sağlamaya çalışın.
Yeni Delhi, Hindistan’ın başşehridir. İlk kez gelenleri yoğun kalabalığı ile şaşırtabilir. Burası bir başkentte normal sayılabilecek kozmopolit bir yapıya sahiptir. Delhi’de Hindistan’ın hemen her eyaletinden gelmiş, değişik diller konuşan; değişik giysiler giyen ve davranışları değişik, ama hepsi de Hintli olan çok farklı bir sosyal yapı ile karşılaşacaksınız. Her şeye rağmen Yeni Delhi şehri tüm Hindistanın renklerini bir arada yansıtan bir çeşitliliğe sahiptir. Buna karşılık Old Delhi bölümü daha eski ve daha gelenekçi bir yapıdadır. Daracık sokakları, labirent gibi her yere açılır, Şehrin bu bölümünün daha çok Müslümanlardan oluştuğunu da belirtelim.
Şehiriçi ulaşımda sıkça kullanacağınız rikşaların üzerinde, taksimetre diyebileceğimiz sayaçlar bulunur. Gidilen yere göre bu sayaçta yazan ücreti ödemeniz beklenir. Ancak Delhi’deki rikşacıların çoğu turistlere rikşa-metreyi çalıştırmak istemezler. Ya “sayaç bozuk” derler ya da pazarlık usulüyle fiyat isterler. İstedikleri paranın normalden yüksek olacağı kesin.