Udaipur

0
1227
Pichola
Udaipur ve göl

Saraylar ve Maharana’lar Şehri

Rajastan eyaletinin en belirleyici etnik figürleri olan ‘Rajputlar’ın merkezi burasıdır.

Udaipur tarihi

Rajastan eyaletinin isminin Raja-istan yani Rajaların yeri anlamına geldiğinden bahsetmiştik. Rajastan eyaletinin eski ismi Rajputana idi. Bu isim ise Rajputların yeri anlamına geliyor. Rajastanın başka yerlerinde Maharaja denilen sultanlara Udaipur’da Maharana deniyor.

Udaipur şehrini kuran kişi Mewarlar hanedanından Sisodia Rajputlarıdır. Bu hanedandan Rana Udai Singh, bu şehri 1553 yılında kurmuş; saraylar ve bahçeler yaptırmış ve şehre de kendi isminden dolayı buraya Udai-pur (Udai’nin yeri) ismini vermiştir. Maharana, şehri kurduktan sonra saraylar, göller ve tapınaklar yaptırmıştır. Bu yapıların hem tarihî hem de turistik önemi vardır ve şehre romantik bir görünüm katmaktadır.

Udaipur’un içinde bulunduğu Mewar bölgesi tarihsel dönemlerde öncelikle Mughallerin ve daha sonra da İngilizlerin yönetimlerine ağır vergiler ödemiş, bu sayede bağımsız kalmayı başarabilmiş, ve böylece kültürel eserler üzerinde çalışmaları devam edebilmiştir.

Dini Yapısı

Udaipur kentinin halkı, şehir kurulduktan sonra Vaishnacı ve Jain dini uygulayıcısı olmuşlardır. Bu iki dini inanışın vejetaryen olmaları nedeniyle kentte eskiden vejetaryen olmayan yiyecekler hiç bulunmazdı, bu gelenek günümüzde bile kısmen devam etmektedir.

Şehre geldiğinizde Rajastan eyaletinin ve hatta belki de tüm Hindistanın en romantik yerlerinden birisinde olduğunuzu hissedeceksiniz. Burası gerçekten de büyükçe bir gölü, ona bağlı birkaç küçük gölü, hepsini çevreleyen yemyeşil ormanlarla kaplı dağları, göl kıyısındaki devasa – şık Sarayı, düzenli ve hoş bahçeleri, parkları, halen yaşayan tonton Maharanası, evlerinin duvarları minyatürlerle süslü sakin ve huzurlu halkı ile size bir romantizm yaşatacaktır.

Göller

Şehir, gölün iki kıyısında aldığı konum açısından iki bölümde oluşmuştur. Göl Sarayının bulunduğu Old City bölgesi ve onun karşısında yer alan Hanuman Ghat bölgesi. Bazı turistik oteller saray manzaralı olması nedeniyle Hanuman Ghat bölgesini tercih etmiştir.

Oteliniz hangi tarafta bulunursa bulunsun Udaipur sokaklarında yürüyerek bir dolaşın. Evlerin dış duvarlarını minyatürlerle süsleme sanatı burada çok yaygındır. Şehir halkı arasında “daha iyi minyatür bende var” şeklinde bir yarışma yapılıyor gibidir. Sokak minyatürleri, Mewar minyatür tarzının eserleridir. Bunların daha güzel örnekleri Shekhawati bölgesinde görülebilir.

Saray bölgesine yaklaştıkça turistik eşya satan dükkanlar çoğalır, ama bunlar gidişe göre yolun sağındaki Vishnu tapınağının verdiği mistik atmosferi asla bozmaz.

Her akşam güneş batarken Shiw Niwas Palace otelinin yanındaki bahçede bir gayda konseri verilir. Ayrıca her akşam 19.00 da aynı yerde İngilizce ses ve ışık gösterisi vardır. Bagore ki Haveli sarayında her akşam yapılan Dharohar isimli otantik dans gösterilerine büyük ilgi vardır ve biletleri erkenden tükenir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
İsminizi yazın