Old Goa
Bijapur Krallığı’nın ikinci merkezi olarak kurulmuş eski bir yerleşim yeridir. Burada Bijapur dönemine ait herhangi bir eser artık kalmamış. Ancak, daha sonraki Hıristiyanlık döneminde Old Goa tarihinin altın çağı yaşanmıştır. Özellikle 16. yy. ortalarında St. Francis Xavier’in ve Albuquerque’in çabalarıyla burada yapılan kiliseler ve katedraller o kadar görkemliydi ki o dönemden günümüze kalanlar bile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebildiler.
Old Goa, çevresinde surları ve Mandovi nehri kenarındaki limanıyla bir yönetim ve ticaret merkezi olmuştu.
Old Goa’daki önemli yapılar
Se Katedrali
Old Goa’daki en büyük katedraldir. 1562’de Kral Dom Sebastio döneminde yapılmaya başlanmış ve 1619’da tamamlanmıştır. Sunak bölümünün yapımı 1652 yılına kadar gecikmiş; tapınağın masrafları, hazinenin ödemelerde yetersiz kalması nedeniyle, Kral’ın şahsi zenginliklerinin elden çıkartılmasıyla ancak bitirilebilmiştir.
Se Katedrali, mimari yönden Portekiz – Gotik sanatının bir ürünüdür ve dışı Tuscan, içi ise Korint ekolüne aittir. Orijinal yapıdaki iki kuleden biri 1776’da çökmüştür. İkinci kuledeki çan, Goa’daki en büyük çandır ve canlı, parlak sesi nedeniyle “Altın Çan” diye adlandırılmaktadır. Ana tapınak, İskenderiyeli Azize Katerina’ya adanmıştır, duvarlarda bu azizenin yaşamı ve şehit edilişine ait sahneler resmedilmiştir.
Engizisyon Sarayı
Katedralin hemen yanındaki bu saray, Ortaçağ karanlığının ünlü mahkemelerinin yapıldığı yerdi. Yeraltında yapılmış zindanıyla tam bir cezaeviydi. 1561 – 1774 arasında burada toplam 160 bin kadar dava görülmüş, 1814’te Engizisyon mahkemeleri yasaklanmıştır.
Convent of St. Francis of Asisi:
Günümüzde arkeoloji müzesi olarak kullanılıyor. Müzenin birinci katında Goa’da şimdiye kadar görev yapmış tüm Portekizli valilerin yağlıboya tabloları yer alıyor. Bu tablolar arasında Vasco da Gama, Albuqerque gibi tarihi isimleri görebilirsiniz. Müzenin öteki bölümlerinde Portekiz dönemine ait paralar, Hindu dönemine ait heykeller ve müslüman dönemine ait çini parçaları bulunmakta.
Professed House ve Bom Jesus’un Basilica’sı
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış olan Bom Jesus’un Basilica’sı Roma Katolik dünyasınca da tanınmış ünlü bir kilisedir. Basilica, Portekiz’in Uzakdoğudaki kolonilerinde Hıristiyanlığı yayma çabası içinde 1541’de ölen Aziz Francis Xavier’in türbesini ve ölüevini içermektedir. Cizvit öğretisinin kurucusu Aziz Loyola’nın bir öğrencisi olan Aziz Xavier, Hıristiyanlığı yaymak üzere doğuya yaptığı gezilerinde efsaneler yaratmış ve mucizevi sonuçlar elde etmişti.
1542’de Goa’ya gelmiş olan Aziz Xavier, 1552’de Japonya’da bulunduğu sırada ölmüştür. Aziz Xavier’in cenazesi daha sonra Malaka’ya götürülmüş ve buradaki bir kiliseye yerleştirilmiştir. 1554’de öğrencileri, saygı sunma gerekçesiyle mezarı açma izni almış, cesedin hala bozulmamış olduğunu görünce Goa’ya gönderilmesine karar verilmiş. Cenaze, 1613’te Professed House’a ve daha sonra Bom Jesus Basilica’sına yerleştirilmiş. Bedeninin hiç bozulmaması nedeniyle 1622 yılında Saint-Aziz ünvanı verilmiştir.
Cenaze, bu tarihten sonra Aziz Xavier’in ölüm tarihinde her on yılda bir halkın ziyaretine açılmaktadır.
Aziz’in cenazesi artık eskisi gibi bütün bir durumda değildir. Malaka’daki mezarın fazla küçük olması nedeniyle cesedin boynu kırılmıştır. 1554’te Aziz’den bir hatıra almaya çalışan bir kadın, cesedin bir parmağını kopartmıştır. 1615’te cesedin sağ elinin bir parçası kesilerek incelenmek ve sergilenmek üzere Roma’ya gönderilmiştir. Elin geri kalan kısmı Japonya’daki Cizvitlere gönderilmiştir.
Cesetten kalan kalıntılar, bir zamanlar mücevherlerle süslenmiş olan gümüş bir koruyucu içindedir.
Goa’da Aziz Xavier’in anısına her on yılda bir festival yapılmaktadır. Ayrıca, her yıl 3 Aralık’ta başka bir bayram daha kutlanır. Bu bayramlar sırasında yiyecek-içecek satan tezgahları, bira ve şarapçıları, balonları, çatapatları ve havai fişekleri ile büyük bir şenlik yaşanır. Bütün Goa’dan ve Hindistan’ın uzak yerlerinden gelen binlerce Hacı adayı Basilica’nın çevresinde kamp kurar.
Zengin bir dış görünümü olan tapınağın iç yapısı, basit döşenmiştir. Kilise, 1594 ile 1605 arasında yapılmıştır. Kilise’de en çok ilgi çeken yer olan Aziz Xavier’in türbesi 1698’de ancak tamamlanabilmiştir. Türbe bölümünün duvarlarını boydan boya kaplayan resimlerde azizin yapmış olduğu seyahatler gösteriliyor.
Katedralin ana cephesinde Hz. İsa heykelinden başka Aziz Xavier’in hocası ve cizvit mezhebinin kurucusu olan Aziz Loyola’nın heykeli görülür. En yukarda yazılı olan IHS harfleri Yunan dilinde Jesus- İsa isminin ilk üç harfini gösterir. Başka bir açıklamaya göre Iesus Humilis Societas – İsanın Mütevazi Toplumu anlamına da gelmektedir. Ayrıca lahitte yazılı olan I.N.R.I harfleri Latin dilinde “Nasıralı İsa, Yahudilerin Kralı” sözcüklerinin başharfleridir.
Ek Bilgi
Old Goadaki eserler, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindedir. Hindistanda Kültürel Miras listesindeki öteki yerler için tıklayınız.