İndira Devi

0
345
İndira Rajae’nin bir tablosu

İndira Devi

19 Şubat 1892’de Maharaja Sayajirao Gaekwad ve Maharani Chimna Raje Gaekwad’ın çocuğu olarak doğdu. Doğduğunda ismi İndira Raje idi. 

Babası, Baroda Eyaleti’nin (bugünkü Gujarat) Maharaja’sıydı. İndira, ailenin tek kızıydı. Kız çocuklarının eğitim hakları konusunda ileri görüşlere sahipti. Bu görüşleri sayesinde ailesi onu ilkokula başlattı, üniversiteye kadar eğitimini tamamlayan ilk Hint prensesi oldu. 

Gaekwad
İndira Raje’nin babası Sayajirao Gaekwad © Wikimedia Commons

Nişanlılığı

1910’da, 18 yaşındayken, Gwalior Maharaja’sı Scindia ile evlenmesine karar verildi. Gwalior Eyaleti, Baroda gibi, Hindistan’daki önemli eyaletlerden biriydi. Gwalior Maharaja’sı prensesten yirmi yaş büyüktü ve evliydi, ama çocuğu olmamıştı. Tahtın bir varise ihtiyacı vardı. İndira Raje çevresinde güzelliğiyle tanınmaya başlamıştı. Maharaja Scindia prensesle İngiltere’de tanıştı. Hindistan’a döndüğünde ona bir evlilik teklifi gönderdi. Gerekli değerlendirmelerin ardından teklif kabul edildi. Böylece, Prenses İndira Raje, Gwalior Maharaja’sı ile nişanlandı… ama kaderin başka planları vardı.

Sarayı
Cooch Bahar sarayı

Delhi Durbar

1911 yılında, İndira, Hindistan’ın dört bir yanından gelen prenslerin ve yöneticilerin İngiliz tacına bağlılıklarını sunmak için toplandıkları Delhi Durbar’a katıldı. Delhi Durbar toplantısı günlerce sürdü. İndira Raje, Cooch Behar Maharaja’sının küçük kardeşi Prens Jitendra Narayan ile bu sırada tanıştı ve ilk görüşte ona aşık oldu.

Delhi Durbar toplantısı
Delhi Durbar – 1911 © Wikimedia Commons

Delhi Durbar’ı sona erince tüm soylu aileler eyaletlerine döndü. O zamana kadar İndira kararını vermişti. Duyulmamış bir şey yaptı. Ailesinin bilgisi dışında, Gwalior Maharaja’sına onunla evlenmek istemediğini belirten bir mektup gönderdi. Bu sırada Baroda’da düğün hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyordu. Bütün bunların ortasında, İndira’nın babasına Gwalior Maharaja’sından bir telgraf geldi. Telgrafta “Prenses mektubuyla ne demek istiyor?” yazıyordu.

İndira hemen huzura çağrıldı ve bu durumu açıklaması istendi. İndira Raje, böyle mektup yazdığını itiraf ettiğinde ailesi doğal olarak şok geçirdi. Hindistan’da nişan yapma kararı, evlilik kadar bağlayıcıdır. Bozulan bir nişan, büyük bir skandala ve dedikodulara yol açar. İndira’ya ailenin onuru ve yaptıklarının aileye getireceği utanç verici durum hakkında kapsamlı bir açıklama yapıldı. Ancak, mektup bu ilişkiye zaten zarar vermişti ve artık evlilik söz konusu olamazdı.

Indira’nın ailesi, onun Cooch Behar Maharaja’sının erkek kardeşiyle evlenmesine da karşı çıktı. Cooch Behar küçük, önemsiz bir devletti üstelik kraliyet ailesi farklı bir kasttandı ve Maratha soyundan bile değildi. Prens, Maharaja’nın küçük kardeşiydi ve tahtı devralması beklenmiyordu.

üç hanım
Prenses Indira Devi, Sushila Devi, ve Urmilla Devi.

Evliliği

Cooch Behar ailesi, Baroda ailesine kıyasla oldukça batılılaşmıştı. Genç prensle evlenme planlarını unutması için İndira’ya her türlü baskı yapıldı. Yine de İndira, Jitendra ile gizlice görüşmeye devam etti. Bu durum neredeyse iki yıl boyunca devam etti. Hatta genç prens Baroda Mihracesi tarafından davet edildi ve Indira ile evlenmesi konusunda herhangi bir umut beslememesi söylendi. Bu arada Indira’nın babası kızının kaçmayı planladığından şüpheleniyordu ki böyle bir şey daha da büyük bir skandala yol açacaktı.

İndira’nın ailesi sonunda durumu kabul etmek zorunda kaldı ama gönülden isteyerek değil. Düğünün Londra’da bir arkadaşlarının evinde gerçekleşmesini ayarladılar. Temmuz 1913’te Prenses İndira, Cooch Behar Prensi Jitendra Narayan ile evlendi. 

İndira Devi
İndira Devi Batı basınında

Düğünden sadece üç hafta sonra Jitendra’nın erkek kardeşi ve dönemin Maharajası bir hastalıktan öldü ve Prens Jitendra, Cooch Behar Maharaja’sı olarak tahta çıktı. İndira, Cooch Behar Maharani’si oldu.

Dipendra Narayan
Dipendra Narayan

Çocukları

O ve eşi Jitendra üçü kız ve ikisi erkek beş çocuk sahibi oldular. 

1. Büyük oğlu Jagaddipendra Narayan, Cooch Behar’ın Mihracesi olarak babasının yerine geçti. Hanedanının son hükümdar prensiydi; Hükümdarlığı sırasında Cooch Behar, Hindistan Birliği ile birleşti. Narayan’ın çocuğu olmadı, yerine yeğeni Virajendra geçti.

2. İkinci oğlu İndrajitendra, Andhra Pradesh’teki Pithapuram Maharaja’sının bir kızıyla evlendi. Kızın anne ve babası Virajendra’nın ve ayrıca Rajasthan’daki Kotah Maharani’sinin ebeveynleriydi.

3. İndira’nın en büyük kızı Ila, Tripura Mihracesi ile evlendi. Ila’nın oğlu, aktris Moon Moon Sen’ile evlendi. Bollywood yıldızları Raima ve Riya’nın ebeveynleri oldular.

4. Indira’nın ikinci kızı Gayatri, Jaipur Maharaja’sının üçüncü eşi oldu. Yaşamı ve karakteriyle çok ünlü bir kişiydi.

5. İndira’nın en küçük kızı olan Menaka, Orta Hindistan’da Dewas’ın Maharaja’sı ile evlendi.

Bir tablosu
İndira Rajae’nin bir tablosu

Indira’nın eşi, Maharaja Jitendra sadece 9 yıl evli kaldıktan sonra bir hastalıktan öldü. En büyük oğulları yeni Maharaja olarak taç giydiğinde İndira sadece 30 yaşındaydı. Yeni Maharaja ise o sırada sadece yedi yaşındaydı, bu durumda İndira naip oldu ve devletin sorumluluklarını üstlenecek kadar büyüyene kadar devleti yönetti. Bu konuda birçok bakan ve meclis üyesi kendisine yardımcı oldu.

İndira Devi, oğlu için naiplik yapmanın yanı sıra, ev dekorasyonu konusunda çok başarılıydı. Mobilya, kumaşlar ve sanat objelerine karşı kusursuz bir yeteneğe sahipti. Ayrıca akıcı bir şekilde İngilizce, Fransızca, Marathi Dili ve Bengal Dili konuşabiliyordu. 

Hindistan’ın en iyi giyinen kadınlarından biri olarak kabul edildi. Bir Paris moda evinden 45 inç genişliğinde özel olarak dokunmuş sari kumaşları sipariş ederdi. Delhi ve Kalküta’daki moda evlerinin kendi özel tasarımlarını diğer müşterilerin kopyalamasına bir yıl geçtikten sonra izin verirdi. Ferragamo tarafından Floransa’da özel olarak imal edilen ayakkabılara karşı tutkusu vardı. 

Portresi
İndira Rajae’nin bir tablosu

Mücadelesi

Hindistan’da dul kalan kadınların, evlerinin içinde hapis kalırcasına sade bir yaşantıya mahkum edilmesine ve sadece dualarla bir zaman geçirebildiği bir zamanda, bu normları yıktı. Dul kadınların yanlarında eşi ya da babası olmadan da eğlenebileceklerini kanıtladı.

İndira, her yılın önemli bir bölümünü Avrupa’da, çoğunlukla İngiltere ve Fransa’da, güzelliği ve zarafetiyle kalabalığı büyüleyecek bir şekilde geçirirdi. Jaipur’daki kızı Maharani Gayatri Devi’nin sözleriyle, “Annem, tanıdığımız en güzel ve en heyecan verici bir kadındı. Zekası, sıcaklığı ve zarif görünümü ile hafızamızda yer etmiştir.”

Bununla birlikte, İndira, özel yaşamında pek çok trajedi ile karşı karşıya kaldı. İki çocuğunu kaybetti; Prenses Ila çok genç yaşta öldü ve Prens İndira Jitendra bir kaza sonucu çıkan bir yangında öldü. 

Maharani İndira Devi, 6 Eylül 1968’de Bombay’da (Mumbai) öldü.

Indira devi
İndira Rajae yaşlılığında

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
İsminizi yazın