Eyaletlere göre içecekler
Hindistanın kültürel, etnik ve coğrafi zenginliği her bölgedeki en sevilen içecekleri birbirinden farklılaştırmıştır. Ekteki listede her eyaletin en sevilen içeceği görülüyor.
Kahwa – Jammu Keşmir
Keşmir Kahwa çayı, Keşmir’de yetişen safran ile tarçın kabuğu, kakule ve yeşil çay yaprakları birlikte kaynatılarak yapılır. İsteğe göre Keşmir gülü yaprakları da eklenir. Tatlandırmak için şeker veya bal katılabilir. Ezilmiş fındık, bazen de badem veya ceviz de aroma vermek için eklenebilir. Bazı Kahwa çeşitleri yeşil çay yaprakları olmadan sadece bitkisel ürünlerle de yapılıyor.

Lassi – Pencab
Özellikle Pencab bölgesinde çok tüketilen ve yoğurt bazlı geleneksel bir içecektir. Pencap dışında bütün Hindistanda bulunan ve severek tüketilen Lassi, su, yoğurt ve bazı baharatların karışımıdır. Bazen muz veya başka meyveler de eklenir. Namkeen (tuzlu) Lassi İran’da çok içilen Doogh’a benzerken, şekerli ve mangolu Lassi, bir tür milkshake gibidir.

Chaach – Haryana
Chaach, yoğurt veya lor peyniri ile soğuk suyun bir tencerede, Madhani isimli bir el aletiyle karıştırılmasıyla yapılır. Genellikle sade olarak tüketilir, ama hafif baharatlarla da tatlandırılabilir. Tatlandırılmış chaach’ların aroması hafif tatlı olur. Chaach, Lassi’den daha seyreltiktir ve Lassi’nin aksine, şeker eklenmez. Birkaç gün bekletilerek ekşileşmiş yoğurttan da chaach yapılabilir. Bu tür bir chaach, keskindir ve hafif ekşi bir tadı vardır.

Pyaar Mohabbat ka Sharbat – Delhi
Bu içeceğin ismi kelimenin tam anlamıyla “aşk ve muhabbet içeceği”dir. Bu içecek Rooh Afza (gül şerbeti), karpuz, süt ve buz küpleri ile yapılır. Biraz kakule de eklenebilir. Bu pembe içecek çok ferahlatıcıdır, mükemmel bir yaz içeceğidir. Ramazan aylarında iftar içeceği olarak tüketilir. Rooh Afza (Gül Şerbeti) Hindistan ve Pakistan’daki Müslümanların çok sevdiği bir içecektir ve onsuz bir iftar sofrası eksik kalır. Mohabbat Ka Sharbat’e pişmiş erişte, çilekli jöle küpleri, fıstık ve hatta ıslatılmış fesleğen tohumları ekleyerek kendi aşk iksiri tarzınızı oluşturabilirsiniz.
İmli ka Amlana – Rajasthan
İmli (demirhindi pulpu) kullanılarak yapılan bir Rajasthan içeceğidir. Biber, nane yaprağı, siyah tuz ve kakule ilavesi ile tadı güzelleştirilir. Özellikle her yıl yapılan Akha Teej festivalinde çok tüketilir. İmli Ka Amlana, çok lezzetlidir ve ayrıca bayramlarda yenen ağır yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur. Alkolsüz bir kokteyl olarak veya votka veya rom ekleyip iyice çalkalayarak alkollü kokteyl şeklinde alınabilir.

Komal – Gujarat
Komal, hindistancevizi aromalı bir Chaach türüdür. Bu içecekte, bol miktarda hindistancevizi sütü kullanılır. Hindistan cevizi, Gujarat eyaletindeki içeceklere garnitür olarak çokça eklenir. Ayrıca bazı tatlılarda, ıslak ve kuru Hint turşularında da kullanılır. Lor peyniri ve hindistancevizi sütünün değişik bir karışımı, Komal’ı baharatlı ama serinletici bir içecek yapar. Kullanılan yeşil biberler bu içeceğin ana lezzetini temsil etse de, içmeden önce onları bardaktan çıkartmak, acı biber tadından olumsuz etkilenmemeyi sağlar. Lor, yaz aylarında susuzluğu giderirken, mide için probiyotik ve yatıştırıcı etki yaratır. Hindistan cevizi sütü kullanımı, bu içeceği daha tatlı hale getirir. Komal’e eklenen Kimyon tohumu ve Assafoetida (Şeytan Tersi) gibi bileşenlerin sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Mahua Sharbat – Madhya Pradesh
Hindistan’da kabile bölgelerine seyahat ettiyseniz, birçok yerlinin fermente edilmiş içeceklerini denemişsinizdir. Mahua bitkisi, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh ve başka bazı eyaletlerdeki kabilelerin bölgelerinde yetişen bir ağacın çiçekleridir. Bu çiçeklerle hem Mahua şerbeti hem de alkol içeren Mahua içkisi yapılır.
Hindistan Hükümeti, Mahua çiçeklerini aromalarla aşılanmış hafif alkollü bir içecek olarak pazarlamayı planlıyor. Mahua’ya zencefil, nar ve Ajwain (Mısır Anasonu) gibi çeşitli tatlar ekleyerek Bacardi benzeri hafif alkollü bir içecek olarak da satmak istiyor. Mahua çiçekleri aslında iyi bir besin olsa da, çoğunlukla içki yapmak için kullanılıyor.

Solkadhi – Maharashtra
Genellikle pirinç pilavıyla birlikte veya bazen yemeklerden sonra içilen meze şeklindeki bir içecek türüdür. Goa’da ve Maharashtra’nın deniz kıyısı bölgesinde popüler olan bu ürün, hindistan cevizi sütünden ve Kokum (Garnicia Indica) veya kokumun, kurutulmuş kabuğundan yapılır. Solkadhi içeceği, hindistan cevizi sütü ile hazırlanır. Hindistancevizi sütü kokum ile karıştırılır, biraz tuz, hardal tohumu ve/veya biber-sarımsak ezmesi bu içeceğin tadını ve probiyotik içeriğini arttırmak için eklenir.

Kokum Sharbat – Goa
Kokum (Garnicia Indica), Mangosteen ailesine ait kırmızımsı bir meyvedir. Bu meyveli bitki, Güney Batı Hindistan’daki Batı Ghatlar dağlarında yetişir. Sadece Hindistan’a özgüdür. Goa, Maharashtra, Gujarat ve Karnataka yerlileri onu ekşi bir ürün olarak çok kullanır. Kokum; ödem azaltan, antioksidan ve mantar önleyici madde olarak da işlev görür. Ayrıca sindirime yardımcı olur.
Kokum Şerbeti, kurutulmuş Kokum konsantresi veya Kokum ezmesi ile yapılan ve çok sevilen bir yaz içeceğidir. Soğutulmuş olarak servis edilir ve ferahlatıcı bir tada sahiptir. Akçaağaç şurubu, bal veya hurma şekeri gibi doğal ürünlerle tatlandırılabilir.

Raagi Ambali – Karnataka
Raagi Ambali / Malt, genellikle içecek olarak tercih edilen sağlıklı, lezzetli ve besleyici bir üründür. Güney Hindistan’da kahvaltı veya atıştırmalık olarak da tüketilir. Raagi Ambali ayrıca ganji, kanji, java, malt veya yulaf lapası olarak da anılır. Sağlığa yararları pek çoktur. İçimi hafiftir ve kolayca sindirilir.
Raagi Ambalinin tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi vardır. Tatlı olanı için süt, Jaggery (palmiye şekeri) veya şeker eklenirken, tuzlu olanı için lor peyniri veya ayran eklenir. Yanına biraz pirinç, soğan, yeşil biber veya Hint turşusu da eklenebilir. Kavurucu yaz aylarında vücudunuzu serin tutar, ayrıca şeker hastalığı olanlar için de iyidir. Bebeklerin kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olduğu için harika bir bebek mamasıdır.

Kulukki Sharbat – Kerala
Kulukki şerbeti, çalkalanmış bir limonatadır. Malayalam dilinde Kulukki ‘çalkalanmış’ anlamına gelir. Kulukki şerbetinin yapılış tarzı bu içeceğin özelliğidir. Limon, yeşil biber ve fesleğen tohumlarıyla birlikte servis edilir. Tatlı, tuzlu ve baharatlı bir tada sahiptir. Ananaslı kulukki şerbeti, portakallı kulukki ve hatta gül kulukki şerbeti gibi farklı türleri de vardır.

Nannari Sharbat – Tamil Nadu
Nannari vücudu serinletir, yaz sıcaklarına karşı mükemmeldir. Aynı zamanda iyi bir kan temizleyicidir ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, sindirimi de kolaylaştırır.
Nannari şerbeti, nannari şurubu, limon suyu, fesleğen tohumu ve su ile hazırlanan lezzetli bir yaz içeceğidir. Birçok tıbbi özelliği olan Nannari bitkisinin köklerinden hazırlanır. Bu içeceği daha lezzetli hale getirmek için fesleğen tohumları eklenebilir. Nannari şurubuna şeker de ekleniyor ama bunun yerine pekmez de kullanılabilir.

Menthi Majjiga – Andhra Pradesh
Esasen menthi (çemen otu tohumları) ile karıştırılmış bir tür ayrandır. Ajwain (Mısır Anasonu) ve karambol tohumları da bu karışıma eklenir. Bunlar içeceğin lezzetini ve aromasını güzelleştirir. Telugu dilinde majjiga “ayran”, menti ise “çemen otu” anlamına gelir. Menthi Majjiga, kelimenin tam anlamıyla çemen otu ayranı demektir.
Menthi Majjiga hazırlamak için, ayranı kimyon tozu ve tuzla tatlandırın. Daha sonra çemen otu, mısır anasonu, hardal tohumu, yeşil biber ve köri yaprakları ile yoğurun. Hem ayran hem de çemen, vücudu soğutan özelliği ile çok ferahlatıcıdır.

Panakam – Telangana
Jaggery (Palmiye Şekeri), kuru zencefil ve kakuleden yapılan bir içecektir. Panakam’a ayrıca bir miktar ezilmiş karabiber veya pişmiş kafuru da eklenebilir. Palmiye şekeri bu içeceğin anahtarıdır. Koyu renkli jaggery ile ve mümkün olan en az işlemden geçirerek koyu kıvamlı bir şeker elde etmek, en iyisidir. Palmiye şekeri yerine hurma şekeri de kullanılabilir.
Yaz aylarında özellikle nem ve aşırı terleme ile vücuttaki sıvı ve tuzlar tüketiliyor. Bu olumsuz etkiye karşı bu ürün, Güney Hindistan’ın bazı bölgelerinde Oral Rehidratasyon Solüsyonu (ORS) olarak da kullanılıyor. Jaggery (Palmiye Şekeri) temel haliyle elektrolit ve karbonhidrat açısından çok zengindir. Aynı zamanda demir ve potasyum açısından da zengindir. Zencefilde bulunan antioksidanlar kurutulmuş zencefilde bile bu özelliklerini korur. Geleneksel bir limonatadan daha canlandırıcıdır.
Karnataka, Tamil Nadu ve Andhra Pradesh eyaletlerinde her zaman içilen içeceklerdendir. Panakam, oda sıcaklığında bile servis edilse tadı ve lezzeti bozulmaz.

Mahua Sharbat – Chattisgarh
Hindistan’da kabile bölgelerine seyahat ettiyseniz, birçok yerlinin fermente edilmiş içeceklerini denemişsinizdir. Mahua bitkisi, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh ve başka bazı eyaletlerdeki kabilelerin bölgelerinde yetişen bir ağacın çiçekleridir. Bu çiçeklerle hem Mahua şerbeti hem de alkol içeren Mahua içkisi yapılır.
Hindistan Hükümeti, Mahua çiçeklerini aromalarla aşılanmış hafif alkollü bir içecek olarak pazarlamayı planlıyor. Mahua’ya zencefil, nar ve Ajwain (Mısır Anasonu) gibi çeşitli tatlar ekleyerek Bacardi benzeri hafif alkollü bir içecek olarak da satmak istiyor. Mahua çiçekleri aslında iyi bir besin olsa da, çoğunlukla içki yapmak için kullanılıyor.

Palua – Odisha
Odisha’nın güney kesimlerinde yaşayanlar, Palua içeceğini serinletici özellikleriyle bilinen palua bitkisi (arrowroot) ile hazırlar. Palua suyu, şeker / jaggery / mishri (akide şekeri), lor ve kakule ile karıştırılır. Böylece lezzetli ve sağlıklı bir içecek elde edilir. Bu içecek tercihen sabahları aç karnına tüketilir.
Arrowroot tıbbi bir bitki olarak kabul edilir. Besleyici özelliğinin yanında bazı kronik hastalıklarda, ateşli hastalıklardan sonraki nekahat döneminde, sindirim kanalının, akciğer organlarının veya idrar yollarının tahrişine karşı bir diyet olarak kullanılır. Bebeklere anne sütü verildikten sonra veya sütten kesildikten kısa bir süre sonra bebeklerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için çok uygundur. Şeker, limon suyu, meyve jöleleri, esanslar veya aromatiklerle tatlandırılmış jöle şeklinde de verilebilir.
Sadece Doğu Hindistan bölgesinde yetişen Palua (arrowroot) bitkisi her sene Ekim ayında olgunlaşır ve yumruları pazarlarda sebze olarak satılır. Yetiştiği bölgeler tepelikler ve vahşi ormanlardır.

Handiya – Jharkand
Handiya veya pirinç birası, Jharkhand eyaletinde yaşayan kabileler arasında yaygın olarak kullanılan bir içecektir. Handiya terimi, muhtemelen, bu içkinin fermente edildiği toprak bir çömlek anlamındaki ‘handi’ teriminden gelir. Bazıları bu içeceğin alkol içermesi nedeniyle kabilelerin geri kalmışlığının başlıca nedeni olduğunu iddia eder. Ancak Handiya içeceği, kültürel bir öneme sahiptir, tüm festivallerde tüketilir ve hayırlı – uğur getirici olarak kabul edilir. Bazı ritüellerde Handiya sunmak adettendir. Eskiden Handiya sadece bayramlarda ve birinin hastalanması durumunda tüketilirdi. Sarhul ve Karma gibi yerel festivallerde rahip Handiya’yı kutsar ve sonra önemli kişilere dağıtırdı.
Efsaneye göre Munda kabilesinin ataları yorucu bir çalışmadan sonra çok bitkin düşmüştü. Durumu gören kabile Tanrısı onlara bu otu verdi ve pirinçle karıştırılarak Handiya elde edilmesini istedi. Bu içecek yorgunluklarını giderdi.
Hindistan’ın kuruluşu sırasındaki Anayasa tartışmalarında, Munda kabilesi lideri Jaipal Munda, bu geleneksel içkiyi desteklemek için mecliste hazır bulunmuştu. Toplantıda alkollü içeceklerin yasaklanması konusu gündeme geldi. Kabile lideri, bunun ülkedeki en eski insanların dini haklarına bir müdahale olduğunu söyledi. Çünkü bu içki, onların bayramlarının, ayinlerinin, hatta günlük hayatlarının bir parçasıydı. Batı Bengal’de pirinç birası içilmezse çeltik ekimi imkansız olurdu. Gün boyunca suyun içinde, yağmur altında sırılsıklam kalarak ve dizlerine kadar çamur içinde çalışmak zorunda olan kişileri hayatta tutan pirinç birasının kime ne zararı olacaktı?

Aam Pora Sharbat – Batı Bengal
Aam Pora şerbeti veya daha çok bilinen adıyla “Aam Panna”, Hindistan’ın her yerinde çok tanınmış bir yaz içeceğidir. Bu dönemde hasatı yapılan mango (Aam), pürüzsüz, koyu parlak renkli, sert ve yeşildir. Beyaz etli, yumuşak ama belirgin derecede tatlı mango aroması bu içkinin temelidir. Herkesin içini serinleten bu çiğ mango içeceği özellikle Batı Bengal eyaletinde severek tüketilir.

Chuwak Bwtwk – Tripura
Tripura’da çok tüketilen bu içeceğin bir adı da Gora Bwtwk’tur. Bu içeceğin damıtılmış haline, Langi, Chuwak veya Chuwarak denir. Etnik kabileler tarafından hazırlanan tüm pirinç içecekleri gibi, bu içecek de yerel pirinç ile çeşitli yaprak ve kabuklarla hazırlanır.
Hazırlanışı
Pirinç, birkaç saat ıslatılır ve ardından drumstick (yaban turpu), gül maun, kedi kuyruğu ağacı yaprakları ve kabukları ile birlikte öğütülür. Buna şeker kamışı suyu, ananas, cockspur (bur otu), tatlı portakal, Rangoon sarmaşığı ve Gece açan yasemin (mercan yasemini) de eklenebilir. Bu karışıma yapışkan pirinç, sarımsak ve kırmızı biber de eklenerek yumuşak bir hamur haline getirilir. Bu hamur birkaç gün boyunca güneşte kurutulur ve küçük yassı kekler yapılarak saklanır. Bu ürüne Chuwan Beleb denir.
Birkaç gün sonra yapışkan pirinç pişirilir ve bambu bir hasır üzerine yayılarak soğumaya bırakılır. Hazırlanmış Chuwan Beleb, ince bir toz haline getirilir ve yeni pişirilmiş pirinçle karıştırılır. Karışım büyük bir tencereye alınır ve üzerine muz yaprakları konur. Bu tencere, üç gün daha dinlenmeye bırakılır, ardından tencerenin ağzı bir bezle kapatılır. Üç gün sonra uzerine su eklenir ve karışım iki gün daha kapatılır. Üstte oluşan sarımsı sulu tabaka özenle çıkarılır. Böylece Gora Bwtwk olarak bilinen damıtılmamış pirinç içeceği hazır olur.
Damıtılması
Gora Bwtwk kaynatılır, buharı üst üste yerleştirilmiş bir kapta toplanır. Buharı bambu bir borudan geçirilir ve damıtma işlemini kolaylaştırmak için soğuk su içeren bir kapta toplanır. Sonuçta elde edilen berrak ürün Langi veya Chuwak olarak bilinir.
Bu damıtılmış yerli pirinç içkisi sinir bozuklukları, kabızlık, cilt hastalıkları, soğuk algınlığı, sarılık, gastrointestinal rahatsızlıklar, iltihaplar, osteoporoz ve daha başka hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca dejeneratif hastalıklar, kanser ve kalp hastalığını önlemede de faydalıdır.
Chuwak, yaklaşık %5 alkol içerir. Daha çok sosyal nedenlerle ve ziyafetlerde servis edilir. Birçok kişi kendi ihtiyaçları ve konukları için Chuwak’ı kendi evinde üretir.

Zu – Mizoram
Zu veya yerel çay, Mizoram eyaletinde her öğünde içilen önemli bir içecektir. Zu, Yak sütünden yapılmış tuzlu bir çaydır. Mizoram eyaleti mutfağı, Hindistan’ın birçok eyaletinin mutfaklarından farklıdır. Burada yemekler taze muz yapraklarında servis edilir. Pişirmede çoğunlukla hardal yağı kullanılır. Yemeklerde baharat çok az kullanılır. Mizoramda her yemeğe yerel çay veya Zu eşlik eder.

Sekmai Yu – Manipur
Sekmai Yu içeceği Manipur’un her yerinde ‘birinci sınıf’ bir içecek olarak görülür ve ona adeta tapılır. Bir yudum Sekmai Yu içmek size tüyler ürpertici bir omurga, yanan bir boğaz ve gergin bir yüz ifadesi verecektir. Bu övgüye değer içecek, keskin baharatlı ve etli yemeklerle birlikte iyi gider. Sekmai Yu veya sadece Yu, Manipur’da üretilen özel yapışkan pirinçten damıtılarak elde edilir. Bu içeceğin gerçekten saf ve güçlü bir ruhunun var olduğu kabul edilir. Bu ruhuyla bir yudumu bile hücrelerinizi uyarır.

Zutho – Nagaland
Pirinçteki nişasta filizlendirilerek malta dönüştürülür. Geleneksel olarak Zutho, nişasta açısından zengin çözeltilerin maya ile fermente edilen şekerlere parçalanmaya bırakılmasıyla hazırlanır. Yaklaşık %5 etanol içerir ve kısmen asetil esterler tarafından açığa çıkartılan meyve kokusuyla bilinir.
Nagaland eyaletinin ana kabilesi olan Angami kabilesi üyeleri Zutho’yu geleneksel içkileri olarak bol bol tüketir. Zutho, bol baharatlı ve domuz, sığır, koyun, tavuk gibi etli yemeklerle servis edilir. Bölgede tüm alkollü içeceklerin en iyisi olarak kabul edilir. Bu içeceği içtiğinizde %5 gibi düşük alkol oranıyla, boğazınızdan geçen koyu öz suyunun tadının farkına vardığınızda beğeneceksiniz.
Bu içki, her yıl Aralık ayında Nagaland’da düzenlenen Hornbill Festivali sırasında daha çok tüketilir.

Kaid Um – Meghalaya
Meghalaya mutfağı son derece cezbedicidir, içecekleri ise tam bir efsanedir. Kaid Um gibi alkollü içecekler bölgenin sosyal etkinliklerinde ve toplantılarda gururla servis edilir. Pirinçten yapılan bu içecek, fermantasyon ile elde edilir. Esas olarak Meghalaya’daki Khasis ve Jaintia Kabileleri tarafından üretilmekte ve tüketilmektedir. Ağır aromalı et köri veya sulu et yemeklerine eşlik etmek için Kaid Um içmeyi unutmayın.

Apong – Arunachal Pradesh
Apong, Arunachal Pradeş eyaletinde son derece popüler bir içecektir. Bu lezzetli içecek, fermente edilmiş bir içkidir. Aslında, bu içecek birçok isimle anılır ve Hindistan’ın Kuzey-Doğu Bölgesi’ndeki kabile toplumlarının çoğunda kullanılır. Apong, birçok geleneksel etkinlikte, kültürel etkinlikte ve festivallerde sunulan başlıca içecektir. Bu içeceği bölgeye erken Çin ve Moğol soyundan gelenlerin getirdiği de söylenmektedir. Apong, acılı Hint turşusu ve etli yemeklerle iyi gider.

Assam Çayı – Assam
Assam çayı, adını üretim bölgesi olan Assam’dan alan siyah bir çaydır. Geçmişte Çin tipi çay bitkisinin Assam topraklarına ekilmesine yönelik ilk çabalar başarılı olmamıştı. Bunun yerine ekilen Assam çayı çoğunlukla deniz seviyesine yakın yerlerde yetiştirilir. Gövdesi, canlılığı, malt aroması ve güçlü, parlak rengi ile bilinir. Assam çayı genellikle “kahvaltı çayı” olarak satılmaktadır.
Assam eyaleti, Brahmaputra Nehri’nin her iki tarafında yer alan ve Bhutan, Bangladeş, Myanmar sınırında ve Çin’e çok yakın olan bir noktada yer alır. Üretim açısından dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesidir. Hindistan’ın bu bölümünde yüksek miktarda yağış görülür; muson döneminde günde 250 ila 300 mm kadar yağmur yağar. Bu dönemde gündüz sıcaklığı yaklaşık 36°C’ye yükselir ve sera benzeri aşırı nem ve ısı koşulları yaratır. Bu tropik iklim, Assam çayının bir özelliği olan eşsiz malt tadına katkıda bulunur.

Chhang- Sıkkım
Sıkkım eyaletinde Chhang denilen bir alkollü içecek içilir. Chhang, pirinç veya çeşitli tahıl darılarından yapılan fermente bir içecektir. Chhang’ın geleneksel tören ve kutlamalarda servis edilmesi şarttır. Törenlerde Sıkkım bölgesinde yaşayan kabileler olan Bhutia’ların ve Tibetliler’in yaşlılarına ve yetişkinlerine mutlaka ikram edilir.

Sattu ka Ghol – Bihar
Güneş çarpmasına karşı koruma sağlayan çok basit bir yaz içeceği Sattu içeceğidir. Ne yazık ki, Sattu, pek çok yararına rağmen çok iyi bilinen bir ürün değildir. Sattu, kavrulmuş bakliyat veya tahılların öğütülmüş halidir. Sattu ka Ghol aslında bir tür Sattu ka Şerbet’tir. Şerbet şekli bu içeceğin tatlı versiyonudur. Ayrıca tuzlu ve baharatlı Sattu içeceği de vardır. Sattu’ya tat vermek için Pudra şekeri veya Zerdeçal eklenebilir. Yaz aylarında kavrulmuş kimyon tohumu tozu eklenirse iyidir. Sattu’ya az miktarda Siyah Tuz “Himalaya Tuzu” eklenirse içeceğin lezzeti dengelenir.

Thandai – Uttar Pradesh
Thandai içeceği badem, rezene tohumu, karpuz çekirdeği, gül yaprağı, biber, haşhaş tohumu, kakule, safran, süt ve şeker karışımıyla hazırlanan bir soğuk içecektir. Maha Shivaratri, Holi veya Holla Mohalla festivali dönemlerinde yoğun olarak tüketilir. Kuzey Hindistan’ın pek çok yerinde Thandai içilir. Thandai’nin pek çok çeşidi vardır. En yaygın olanları Badam (badem) Thandai ve Bhaang Thandai’dir.

Buransh Suyu – Uttarakhand
Bahar aylarında Himalaya vahşi ormanlarında çiçek açan yabani Himalaya çiçeklerinden birisi olan Yabani Buransh’tan (ormangülü) elde edilen egzotik bir içecektir. Bu içeceği yapmak için çiçekler ormandan özenle toplanır ve taç yaprakları temizlenir. Pauri Garhwal bölgesindeki yerel köylü kadınlar Buransh’ları bahçelerden toplar ve içeceği evlerinde hazırlar. Bu bahçeler 1960’lı yıllardan beri varlığını sürdürmektedir ve etrafı başka meyve ve bitkilerle birlikte sık meşe ve çam ormanlarıyla çevrilidir.
Bu serinletici içecek, bedene tazelik verir. Buransh’ların çiçeklenme süresi kısadır. Organik Buransh hoş bir aroma içerir ve çiçeklerin lezzetini arttırmak için bir miktar karanfil ve tarçın ile organik şeker eklenir. Buransh içeceğinin köylerde misafirleri karşılama içeceği olarak sunulması adettendir.

Kinnaur Ghanti – Himachal Pradesh
Ghanti içeceği Himachal Pradesh eyaletinin Kinnaur bölgesinde elma, şeftali veya kayısı sularının kaynatılarak damıtılmasından yapılır. Yerel halkın neredeyse her gün içtiği ve berrak bir içecek olan Ghanti, yumuşak içimiyle bölgenin vazgeçilmez içkisidir.

Tereyağlı Çay – Ladakh
Hindistan’ın kuzeyinde Himalaya dağlarında Leh ve Ladakh eyaleti bulunur. Burada yaşayan halk, etnik olarak Tibetlidir. Ladakh’lıların bu geleneksel çayı, “Gur Gur Cha” diye bilinir.
Bu çayın klasik hazırlanış yönteminde çay yaprakları, Yak tereyağı, su ve tuz kullanılır. Öncelikle çay yaprakları yarım gün süreyle kaynatılır ve çok koyu kıvamlı bir çay sıvısı elde edilir. Bizdeki yayık benzeri ahşap kaplara bu çay, yak tereyağı ve tuz konur ve bir süre çalkalanır. Sonuçta yağ oranı yüksek, tereyağı kokulu ve tuzlu bir çay elde edilir. Modern hazırlanış yöntemlerinde bir miktar soda da ekleniyor, Yak tereyağının bulunmadığı zaman normal tereyağı da kullanılabiliyor. Hazırlanan çay, büyük boy çaydanlıklarda tutuluyor. Çaydanlıkları seramik veya porselen olan kişiler zengin ve yüksek statü sahibi olarak kabul ediliyor. Bakır veya bronz çaydanlık kullananlar daha düşük ekonomik seviyedeki kişiler oluyor.
