Ghee (Sade Yağ)

0
2609
Ghee, Hindistan mutfağının dünyaya bir hediyesi

Ghee, İngilizce’de Clearified Butter – (Berraklaştırılmış Tereyağı) olarak bilinir. Anadolu’da eskiden evlerimizde yapılan Sadeyağ da bir tür Ghee sayılır. Ghee, diğer berrak yağlardan daha sağlıklıdır. 

topaklaşmış
Topaklaşmış bir Ghee

Ghee yapımı

Evlerde geleneksel Ghee yapımı yöntemi şöyledir.

Süt, ağır ateşte yavaş yavaş kaynatılır, kaynama devam ettikçe sütün su kısmı buharlaşır. Bunun sonucunda sütün miktarı azalmaya başlar. Daha sonra bu karışıma ekşi lor peyniri eklenir. Bu karışım, tamamı lor haline gelinceye kadar bir süre beklemeye alınır. Bu sürede fermantasyon da başlamış olur. Ghee’nin ve peynir altı suyunun iyice ortaya çıkması için sık sık karıştırılır. Bir süre sonra sütteki tüm su buharlaşmış olur ve geride “sadece” yağ kalmış olur. Buna bizde “Sade Yağ” deniyor. Bu Ghee artık çok lezzetli ve yüksek kalitelidir. Bu yöntemle yapılmış olan Ghee’nin hem tıbbi değeri vardır hem de uzun süre bozulmaz.

Ghee hazırlamanın çeşitli yöntemleri vardır. Örneğin, Güney Hindistan’da Tamil Nadu eyaletinde çok eski bir geleneğe uygun olarak yapılır. Eski dönemlerde yaşamış olan Tamil’li ermişler, herhangi bir yiyecekte Ghee kullanılmadıysa o gıdanın israf olduğunu söylerlerdi. Tamil tarzı Ghee yapımında, tereyağ sadeleştiğinde, bazı kuru yapraklar eklenir. Bu yapraklar ghee’yi yoğunlaştırır.

Sitemizin Babürlerin Saray yemekleri bölümüne de bakabilirsiniz.

Ghee yapımı
Ghee hazırlanıyor © Wikimedia Commons

Günümüzden 2 bin yıl önce yaşamış olan ermişler (rishi’ler) ve Yogiler, Ayurveda bilgileriyle Ghee’nin tedavi edici özelliklerini keşfettiler.  Bu ürün, şifalı bitkilerle benzer etkilere sahipti. Böylece Ghee, tüm geleneksel ilaçların en önde geleni haline geldi.

Ghee’de tuz veya laktoz yoktur, bu nedenle süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler de Ghee tüketebilir. Ghee ayrıca CLA (Conjulated Linoleic Acid) molekülü içerir. Bu molekül, vücudunda yağ birikmesi nedeniyle kilo alanların bu sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Ayrıca, yapılan son araştırmalarda Ghee yağında Omega 3 yağ asidinin de var olduğu bulundu. 

Ghee yoğunlaşır
Ghee bekledikçe yoğunlaşır

Ghee’nin bileşimi

Doymuş yağ : % 65
Mono doymuş yağ : % 32
Linoleik – doymamış yağ : % 3

Yemeklerde ghee kullanımı

Tamil Nadu eyaletinde en temel gıda pirinç olduğu için, Ghee, pirinç içeren her türlü yemeğe eklenir. Bunu yapmadan önce Ghee mutlaka  ısıtılmalıdır. Tamil kültüründe yemekler taze muz yaprakları üzerinde servis edilir ve az miktarda Ghee her zaman ilk çeşit olarak sunulur.

Ghee kıvamı
Kaliteli bir Ghee’nin kıvamı

Ghee’nin yararları

  • Ghee, bedensel sağlığı korumaya ve daha uzun bir yaşam sürmeye yardımcı olur. 
  • Ghee, iştahı açar. 
  • Midedeki asitleri nötralize eder ve midenin mukus tabakasını güçlendirir. 
  • Kabızlığı iyileştirmeye ve romatizmanın tedavisine yardımcı olur.
  • Cildin ışıldamasını sağlar. 
  • Zayıf düşmüş kişiler düzenli olarak Ghee almalıdır. Böylece daha güçlü olurlar.
  • Ülsere karşı en iyi çözümdür. Ülseri olan kişiler doğru zamanda yemek yemedikleri için mideleri daha fazla asit salgılar ve mide duvarında ülserin meydana gelmesine neden olur. Ayrıca aşırı baharatlı yiyecekler yiyen insanların ve aşırı alkol alanların midelerinde de ülser oluşabilir. Bu sorunlar düzenli Ghee alımı ile tedavi olur. 
  • Ghee, insan vücuduna “Ojas” denilen yaşam gücünü verir. 
  • Hafızayı artırmaya yardımcı olur.
  • Ghee tüketimi bedenin serinlemesini sağlar. 
  • Bal gibi, Ghee de insan dokularına nüfuz etme özelliğine sahiptir.
  • Ayurveda canlı yaşam bilimi, Ghee’yi “Altın Sıvı” olarak över. 

Türkiye’de Ghee üretimi

Günümüzde Türkiyede çeşitli firmalar Ghee üretimi yapmakta ve piyasaya sunmaktadır. Siz de bu harika ürünü ekteki firmalardan birisinden temin ederek deneyebilirsiniz.

ghee üretimi
Türkiye’de üretilen bazı Ghee ürünleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz