Tibetli Budistlerin sığınma yeri
Hindistan gezinize ilginç anılar katmak istiyorsanız Dharamsala’yı ve burada sığınmacı olarak yaşayan Tibetlileri görmelisiniz.
Kültürel Yapı
Dharamsala’da Hint kültürü yaşanmaz. Burada Tibet Dili konuşulur, yemekler Tibet tarzıdır, Hindu tapınakları yerine Budist tapınakları vardır. Dharamsala’da Hindistan’ın kültür mozayiğini değişik bir açıdan göreceksiniz.
Hindistan, Mahatma Gandi önderliğinde bağımsızlığını kazanırken şiddet karşıtı ve barışçıl bir mücadele vermişti. Gandi ile aynı yolda Ahimsa – Canlılara Zarar Vermeme ilkesini uygulayan Kutsal Dalai Lama önderliğindeki Tibet’e de zamanı geldiğinde Hindistan, tam destek verdi.
Dharamsala tarihi
Çin’in 1959 yılında Tibet’i işgal etmesi üzerine zamanın Hindistan başbakanı Nehru, Kutsal Dalai Lama’yı ve bütün Tibet’lileri Hindistan’a davet etmiştir. Bu tarihten sonra, Çin ordusundan kaçan yaklaşık 80 bin Tibetli; başta Dharamsala olmak üzere Hindistan’ın değişik yerlerine, ayrıca Nepal’e ve Bhutan’a sığınmıştır.
Kutsal Dalai Lama, günümüzde Dharamsala’da yaşamaktadır. Sürgünde Tibet hükümeti ile birçok Tibet Budist Manastırı da Dharamsala’da bulunur.
Dharamsala’nın iki bölgesi.
Birincisi; Aşağı Dharamsala (Lower Dharamsala)dır. Buraya daha çok Hintli turistler ilgi gösterir ve 1250 metre yüksekliktedir.
Daha yukardaki Yukarı Dharamsala (Upper Dharamsala) bölgesi McLeod Ganj olarak bilinir ve 1800 m. kadar yüksekliktedir. Sitemizde Yukarı Dharamsala değil McLeod Ganj ismini kullanacağız. Bu isim, 1848’de buraya yerleşmiş olan, David McLeod isimli bir İngiliz subayının adından gelmektedir. Ganj, Hint dilinde çarşı demektir. Burası McLeod Çarşısı anlamındadır.