Şehir Sarayı – Udaipur’un İhtişamı
Saraya yaklaşırken ana giriş kapısının solundaki bürodan giriş biletlerinizi alın. Şehir Sarayı ile birlikte gezmeyi planladığınız öteki yerlerin biletleri de sadece burada satılıyor, sarayı gezdikten sonra öteki yerlere de girmeye karar verirseniz tekrar girişe kadar yürümek zorunda kalmayın. Sarayın içinde bulunan Government Museum ve Crystal Gallery bölümlerinin biletleri de burada satılır.
Saray, bütün Rajastandaki sarayların en büyüğüdür ve Udaipur’un 22 Maharajası (Maharanası) kendi dönemlerinde çeşitli ekler yaparak burayı zenginleştirmişlerdir. Sarayı ilk yapmaya başlayan Maharana Udai Singh-II’dir.
Sarayın göl kenarındaki büyük duvarı 30 metre yüksekliğinde ve 244 metre uzunluğundadır, saraya daha sonra ek olarak yapılmış olmasına rağmen ana bina ile şaşırtıcı bir uyum içindedir. Saraydaki sayısız balkonlardan izin verilenlerine mutlaka çıkın, çok güzel bir göl manzarası göreceksiniz. Ayrıca sarayın terasından Udaipur şehrinin manzarası görülür.
Sarayın giriş kapısı üç sütunludur ve bir açıdan Roma – Yunan tarzını hatırlatır. Girişteki alanda ve solunuzda 7 adet kemeri olan başka bir yapı vardır. Bu kemerler, geçmişte yaşamış 7 Maharana’nın kendilerini altın ve gümüş ile tarttırdıkları yerdir. Bu tartılarda kullanılan altın ve gümüşler Maharana’lar adına halka dağıtılırdı.
City Palace bölümleri
Sarayın giriş kapısından girdikten sonra sağınızda eski dönemlerin silahları ve bayrak ve flamaların sergilendiği salon var. Yolunuza devam ettiğinizde ilk avluya geliyorsunuz. Avlunun tam karşısında bir Sadhunun ve karşısında Maharana Udai Singh’in heykelleri görulür. Anlatılan hikayeye göre bu Sadhu, Maharana’ya bu sarayın kurulması için uygun olan şimdiki yeri işaret etmiştir. Saray yapıldıktan sonra da Maharana, bu Sadhu için küçük bir tapınak yaptırararak onu ölümsüz kılmıştır. Bu tapınağın önünde yerli halk zaman zaman uzun kuyruklar oluşturmakta ve tapınaktaki rahibin Puja töreni ile kendilerini kutsamalarını beklemektedirler. Boşa zaman kaybetmemek için burayı geçebilirsiniz.
Tapınağın sağ tarafındaki küçük balkonlardan sarayın arka tarafındaki Pichola Gölü, göl üzerindeki ada ve karşıdaki dağlar mükemmel bir şekilde görülebiliyor. Bu balkonlar zaman zaman kapalı tutuluyor, açık bulursanız bu görselliği görme fırsatını kaçırmayın.
Mor Chowk
Merdivenlerden çıktığınızda karşılaşacağınız koridorun bir duvarının çok canlı mozayikler ve cam işleriyle bezeli olduğunu göreceksiniz. Buradaki süslemelerin toplam 5 bin parça renkli ve beyaz camlardan oluştuğu söylenmektedir. Bu duvar, Tavus Kuşu Bahçesinin bir duvarıdır, sarayın bu bölümünün çıkışında bu duvarın dış cephesini göreceksiniz. Dış cephenin duvarlarında Krishna’nın hayatını anlatan gene ayna ve taşlarla bezeli figürler var.
Zenane Mahal
Kadınlar Sarayı. Kubbeler, balkonlar, alçı bezemeler, aynalar ve dekorasyonlar ile sarayın en zengin köşelerinden birisidir. Buranın bir ucunda Laksmi Chowk bulunur. Bu bölümde değişik bir beyaz salon ve kaplan avında kullanılan büyük boyuttaki ahşap kafes ilginç.
Manak Mahal (Yakut Sarayı)
Burada desenli cam ve ayna işleri bulunur.
Surya Chopar
Mewar Hanedanını sembolize eden bezemeli güneş figürü buradadır.
Krishna Vilas
Çok güzel minyatürlerin bulunduğu salon. Burada fotoğraf çekmek yasaktır.
Bari Mahal
Güzel bir bahçenin yanına yapılmış olan veranda benzeri bu yapıdaki pencerelerden görülen Eski Şehrin panoramik manzarası ilginç. Buradaki balkon “Güneşin Balkonu” diye adlandırılırdı ve sultan buraya çıkarak halkın dilek ve isteklerini dinlerdi.
Moti Mahal
Ayna işleri ile ilginçtir.
Chini Mahal
Çini işlemelerle kaplı bir salondur.